Zit je met een vraag over het opvoeden van kinderen?

Laatste reactie 01/09/2016 06:09 door Caro
· Markeren als ongelezen
MODERATOR ZITDAZO - 1 jaar geleden geplaatst
Stel ze hier!
Caro Haelt 1 jaar geleden geplaatst
Hoeveel zakgeld geven jullie aan jullie tieners?


Ik had ergens gelezen: evenveel euro's als hun leeftijd. Maar dan hangt het ervan af, per week of per maand. Dat herinner ik mij niet meer.


Het hangt er ook van af wat je wenst dat ze ermee bekostigen want de tijden zijn veranderd en helaas de prijzen ook sinds we zelf tiener waren. Vergelijken met onze tienerjaren heeft dus geen zin vind ik.


Dus: alle ideeën welkom!
Nathalie Schatteman 1 jaar geleden geplaatst
Wij geven dus 10 euro/week en 10 spaargeld voor speciale gelegenheden. Maar dat is ons aanvoelen natuurlijk. Bij mijn man zijn ex krijgen ze niets. Dat is wat te zien wat de behoefte is van je kind, denk ik.
MODERATOR ZITDAZO - 1 jaar geleden geplaatst
"Uit een onderzoek van de Gezinsbond blijkt dat 12-jarigen gemiddeld 50 euro zakgeld per maand krijgen. ‘Het zakgeld stijgt met ongeveer 20 à 24 procent per twee jaar dat de jongeren ouder worden. Zodra de jongeren meerderjarig worden, verhoogt het gemiddelde zakgeld met 175 procent’, zegt Yves Coemans van de Gezinsbond. Achttienplussers krijgen gemiddeld 207 euro per maand.

Hoeveel zakgeld wordt gegeven, verschilt van gezin tot gezin. Zo werd in het onderzoek van de Gezinsbond voor de 12- en 13-jarigen een laagste zakgeld van 4,36 euro en een hoogste van 261 euro per maand opgetekend. Daarom geeft de mediaan misschien een beter beeld dan het gemiddelde. Bij de mediaan krijgt de helft van de jongeren meer zakgeld en de andere helft minder. Het mediaanzakgeld bedraagt 26 euro per maand voor 12- en 13-jarigen, 30 euro voor 14- en 15-jarigen, 50 euro voor 16- en 17-jarigen en 100 euro voor 18-plussers."

meer? http://netto.tijd.be/dossier/wvhg2016/Vanaf_wanneer_zakgeld_geven_aan_uw_kind.9745602-8343.art?ckc=1
Caro Haelt 1 jaar geleden geplaatst
Ik vind de mediaan heel realistisch, maar het hangt echt af wat je kind ermee moet/kan kopen.


Je moet er ook als ouders beiden achterstaan. Meningsverschillen over de eigen jeugd zijn heel dichtbij. Wij hebben thuis onderhoudsgeld betaald van zodra we gingen werken. Als we verhalen horen van mensen rondom ons, hebben de jongeren van nu het toch makkelijker om hun eerste jaren te sparen omdat ze niets moeten afgeven voor de was, plas, electriciteit, eten en zo krijgen ze geen realistisch beeld van wat het leven kost als je alleen of samen met een partner zou moeten leven.


Ik leer mijn zoon sparen, maar hij mag zichzelf ook wel eens iets gunnen anders blijft het niet duren....


Meningsverschillen zijn er al rond geweest, maar dan is het zaak van de gulden middenweg te zoeken voor beide partijen. Niet gemakkelijk, maar moeilijk gaat ook...
reactie op @carohaelt:
ZITDAZO - That's the spirit! En inderdaad zoals je zegt; die bedragen verschillen erg omdat het voor andere ouders ook andere dingen bevat.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Nathalie Schatteman Het is volgens mij idd een zoektocht ja en wat balans zoeken
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Janina Raes 1 jaar geleden geplaatst
Hangt van verschillende factoren af he. Wat kan je zelf als ouders missen? Hoe oud is het kind? Wat zijn de behoeften? Wordt rekening gehouden met extra taakjes om meer te geven?......


Hier bij ons krijgen ze vanaf het lagere wat zakgeld, maar per week. Wij zijn begonnen met 1 euro elke week, stak ze gewoon in haar spaarpotje, maar ondertussen begint ze wat te beseffen wat sparen inhoudt en als ze er wat mee wil kopen, dat ze eerst voldoende moet hebben.
Ann Leffelaer 1 jaar geleden geplaatst
Misschien ook even aanvullen .... want vaak hoor ik enorm hoge bedragen en zijn pubers wel eens jaloers. Alleen wordt er niet verteld wat er met het zakgeld allemaal moet gedaan worden. De ene staat zelf in voor gsm abonnement. ... de andere net niet ...
reactie op @annleffelaer:
Caro Haelt Gsm-abonnement betalen wij zelf. Waarom: omdat wij deze aankochten en hem laten gebruiken om ons gerust te maken met een berichtje als hij op school aankomt.


Hetgeen hij op school verbruikt qua extra's (niet zijn middagmaal dus) dat is voor hemzelf. Is wel een goede tip van die taakjes om extra euro's te verdienen. Al wil ik er wel een regel extra aan vasthangen. Enkel bij sommige taken bijv. niet bij het buitenzetten van vuilnis. Er moet in het leven voor een ander medemens ook nog eens iets onbaatzuchtig gedaan worden en als je het dan voor uw ouders al niet zou kunnen. Er moet niet ALTIJD iets tegenover staan. Het onderscheid tussen "van hun laten profiteren" en "iets lief doen voor iemand" is aan de ouders om hen te leren. Het buikgevoel doorgeven is moeilijk maar het proberen kan al geen kwaad.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 25 August 2016 om 23:32
Aantal lezers 69
Aantal reacties 10