Mijn kind wordt gepest

Laatste reactie 08/02/2017 15:03 door
· Markeren als ongelezen
Tessa Debruyne 1 jaar geleden geplaatst
Mijn dochter is 10 jaar en ze wordt gepest op school. Niet alleen nu, maar al bijna 5 jaar lang. Sinds ze in het eerste leerjaar zit, hebben de pesters het op haar gemunt. Haar rosse haartjes zullen er allicht voor iets tussen zitten, maar dat is zeker niet de enige reden. Ze is een gevoelig kind dat de wereld anders ziet dan de anderen. Haar interesses zijn soms diepgaander dan die van haar leeftijdsgenoten en daardoor valt ze vaak uit de boot. Thema’s die zij voorstelt halen het niet in de groep en er wordt dan zelfs in de klas openlijk met haar gelachen. Dat gaat op de speelplaats en zelfs na school op straat fel door. ’s Avonds raakt ze niet voor 23 uur in slaap, bang, verdrietig en bezorgd over de volgende dag, als ik de juf erover aanspreek ben ik de overbezorgde moeder en moet ze maar zelf haar plaats in de groep innemen. Ik praat veel met haar en probeer haar mijn liefde te tonen maar zonder resultaat. Wat kan ik doen?
Christine Paulussen 1 jaar geleden geplaatst
Dag Tessa, jammer dat ze je op school niet serieus nemen, kan je geen contact opnemen met het Centrum voor leerlingenbegeleiding of een zorgjuf? heeft de school een pest-beleid?
Vicky Frans 1 jaar geleden geplaatst
Hey Tessa, wat bijzonder jammer dat jouw dochter dit al zo een lange tijd moet doorstaan. Geen enkel kind, of volwassene, zou dit mogen meemaken.
Wat bij mijn dochter heeft geholpen is gevechtssport gaan beoefenen. Ze heeft er meer zelfvertrouwen door gekregen en is daardoor gaan beseffen dat het niet altijd aan haar ligt. Ze weet nu ook hoe ze het best netelige situaties vermijd of hoe te reageren. Ze is geen agressieve sport gaan beoefenen, daar is ze te gevoelig voor, maar iets dat vooral de nadruk legt op zelfverdediging, zelfvertrouwen en sociale interactie. Zoals jiu jitsu of judo. Een teamsport is zeker ook een goed alternatief.
Ook is het heel belangrijk om met de school hierover te praten. Het gebeurd daar, dus zij moeten ingrijpen.
Ik hoop dat het snel betert!
Esther Tankink 1 jaar geleden geplaatst
Kom voor je kind op...zoek andere school. Op deze is het al te laat om verandering te brengen. Bovendien "zien" zij niks.
Wegwezen daar!!!
Joke Kazius 1 jaar geleden geplaatst
Vraag door bij de juf, vraag naar hun pestprotocol. Dat moet elke school hebben. Vraag ook bij wie je in de school moet zijn voor deze kwestie. Daarmee geef je aan dat je je niet geholpen voelt door haar en dat je het serieus wilt aanpakken.
Wij hebben hier ook ervaring mee. De juf van vorig jaar gaf ook steeds maar aan dat het aan haar lag, dat ze "het zielige konijntje" speelde. Alsof kinderen van acht al bewust een rol kunnen aannemen.
Ingrid de Vries 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Tessa,

Een kind dat gepest wordt heeft NERGENS schuld aan. Het probleem ligt bij de kinderen die haar deze schade toebrengen; zij hebben te weinig ruimte in hun hoofd en in hun hart.
De haren van je dochter zijn prachtig en haar ideeën evenzo.
Het is echt schandalig dat de juf (ik vraag me af of zij zich zo mag noemen als ik zie hoe ze hiermee omgaat) zegt dat ze zich moet harden. Een hooggevoelig kind hardt zich namelijk niet. Klaar.
Haal je kind alsjeblieft zo snel mogelijk van deze school, Tessa. Vijf jaar gepest worden is al veel te lang en ook al haal je haar nu van school, ik kan je verzekeren dat het niet bij die vijf jaar blijft. Pesten werkt namelijk nog wel even door.
Ria Martinali 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Tessa, Mijn ervaring is de school er op aanspreken, ze hebben tenslotte toch pestprotocollen op school!! Waar eigenlijk niks mee gedaan is mijn ervaring in het verleden. Ik ben destijds in gesprek gegaan met ouders en kind(de pester in kwestie) en daar heb ik meer met bereikt dan met school. Ik wens u heel veel sterkte en kracht toe en hoop dat het probleem snel opgelost word voor u en uw kind
Els Hertegonne 1 jaar geleden geplaatst
Beste Tessa , ik ben volledig akkoord met alle raad v. alle mensen die gereageerd hebben. Is er geen KINDERPSYCHOLOGE & OF EEN THERAPEUTE DIE KINDERYOGA GEEFT , in jouw buurt die zelf HOOGGEVOELIG IS OM RAAD TE VRAGEN ????? VEEL SUCCES , IK HOOP DAT JE DIT ZOVLUG MOGELIJK KUNT OPLOSSEN WANT 5 JAAR IS AL VEEL TE LANG , 1 SECONDE IS AL TE LANG ALS HET OVER PESTEN GAAT !!!!!
Benedetto Cimino 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Tessa,

Mijn hsp zoontje was 5 jaar (we hadden toen geen flauw benul van wat hsp was of niet) toen hij in de kleuterklas niets meer wilde doen, hij wilde niet meer zingen, niet tekenen, deed met niets mee.
De kleuterjuf die hij toen had schreeuwde namelijk in de klas en had zelfs een stoute stoel waar de "stouterik" in kon gaan zitten en al de rest errond.
We hadden niets door tot de eerste oudercontact, toen kwam die juf een dossier over hem, alsof hij een crimineel was.
Hij was volgens haar onbekwaam om gewoon onderwijs te volgen en moest naar de blo school, hij had overgewicht volgens haar (nooit begrepen wat dat met iets te maken had) en hij is niet mager maar zeker niet dik. Hij zweette te veel volgens haar, hij hield zich vast aan de leuning van de trap bij het naar boven gaan en nog vanalles
Mijn vrouw barstte in tranen uit en we wisten niet wat doen.
We hebben de directeur gecontacteerd en die zond ons van het kastje naar de muur, ze zou begeleiding krijgen en nog vanalles wat ons niet hielp. maar het kwam erop neer dat ze genoeg leerlingen hadden en hun een meer of minder niet echt kon schelen, die indruk hadden we.
We hebben toen gelukkig niet getwijfeld en hem verhuisd naar het schooltje een aantal km verder.
Daar kwam hij bij twee superlieve juffen die hem met open armen ontvangen hebben en hem hebben laten openbloeien.
Ook onze twee andere kinderen zijn naar die school gegaan en we hebben ondanks de vele extra km geen seconde spijt van gehad.
Hij heeft nu zijn eerste examens achter de rug en had 82% in de moderne richting in het college, dus blo school i dont think so. Heb nu soms goesting om naar die juf te trekken en een kopij van rapport in haar gezicht te gooien.
Ik wens je veel succes en hou ons op de hoogte, we leven mee met je
MODERATOR ZITDAZO - 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Tessa, bedankt voor je moedige vraag. Als je kind gepest wordt, is dat lastig: voor ouders en kind. Contact nemen met de school of het Centrum voor Leerlingenbegeleiding lijkt ons aangewezen.

Als een kind thuis eindelijk toegeeft dat het gepest wordt, luister goed, laat hem vertellen en stel het gerust dat hij boos, bang en verdrietig mag zijn. Maak hem duidelijk dat niemand het recht heeft om te pesten. Zeg aan je kind dat je het zal steunen en dat je samen naar een oplossing zal zoeken. Maak je kind duidelijk dat het goed is dat hij met zijn zorgen bij jullie komt, want dat dergelijke problemen te groot zijn om alleen te dragen. Maak afspraken dat je kind nooit nare geheimen hoeft te hebben, zeker niet als anderen die geheimen bij hem afdwingen of bedreigen.

Meer tips vind je via deze pagina's van onze website over pesten: http://www.zitdazo.be/pesten-ouders
1 jaar geleden geplaatst
Onze zoon zijn eerste schoolervaring, in een schooltje waarvan ik dacht dat het bijzonder goed was, was een nare. Hij wou totaal niet gaan, terwijl hij heel graag naar de creche ging. Ik begreep er niets van. De juf leek me lief, de school had een goede reputatie. Wij verhuisden enkele maanden later. Hij was toen nog geen 3! En ik kende de scholen totaal niet. Heb toen intuitief een school uit de mogelijkheden uitgekozen en gek genoeg wees hij me op datzelfde moment naar een gebouw en zei: mama, hier wil ik naar school gaan! Ik kreeg daar een enorm goed gevoel! Waarden als natuur, multicultuur, creativiteit stonden er centraal. (een gewone GO school met fantastische leerkrachten) En toen pas kreeg ik van hem te horen waarom hij niet naar zijn vorige schooltje meer wou gaan. De grote kinderen zaten samen op de speelplaats. Alles was er te druk, te gewelddadig op de speelplaats en de uitstap naar het bos was met gans de school! Veel te veel dus.
Nu, gaat hij wel graag. Maar hij heeft momenten dat hij thuis wil blijven. Meestal omdat er dan iets te veel gebeurd is op de school. Hij moet bekomen van interacties. Zelfs niet met hemzelf. Kinderen die vechten vindt hij vreselijk. Lawaai ook. De dokter wijst me erop dat ik naar zijn nood van af en toe een off dag moet inlassen. Dit jaar had hij een juf die hem niet lag. Hij wou niet meer gaan. Maar de juf was ziek geworden en hij was plots heel begaan met haar . moesten van hem een kaarsje gaan branden naar het grotteke! Hij bleef daar sterk mee bezig. Innerlijk voelde hij dat het serieuzer was dan dat het voorgesteld werd. Terwijl de vervangster volledig zijn ding is! Volgens mij ook zelf HSP :-) Hij wordt gepest door sterke figuren in de klas: sterke meisjes en jongens. Hij kiest er altijd de zachtere, gevoeligere types uit. Daardoor wordt hij als zwakkere gezien. Maar ikzelf zie zijn kracht en hij is allesbehalve een onderdanige jongen. Het doet pijn als hij door de 2 buurjongens wat uitgesloten wordt. (tevens klasgenootjes) Als mama nog ietsje sterker. Ik voel dat dat wel kan veranderen naar ouder te worden.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 02 February 2017 om 15:56
Aantal lezers 49
Aantal reacties 11