Hoogsensitief en toch extravert, kan dat?

Laatste reactie 09/02/2017 09:56 door Jenny
· Markeren als ongelezen
MODERATOR ZITDAZO - 1 jaar geleden geplaatst
Inge stuurde ons een vraag.

"Het valt me op dat als het over hoogsensitief gaat, er bijna altijd gesproken wordt over introverte mensen. Toch kan ik van mezelf zeggen en ken ik nog andere mensen die extravert zijn en toch hoogsensitief zijn."

Herken jij dit bij jezelf, je kind of anderen?

Laat het hier even weten.
reactie op @zitdazo:
Sophie Van Deun Mijn HSP'tje is ook extravert. Hij komt hierdoor vaak over als een kind dat niet luisteren en opvallen wil. Maar het kan dus inderdaad.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Deborah Harteveld-van West 1 jaar geleden geplaatst
Ja, dat was mij ook opgevallen. Onze dochter en ikzelf zijn allebei hooggevoelig en extravert.
Veronique Tuerlinckx 1 jaar geleden geplaatst
mijn HSP'tje is ook extravert, moet er wel bijzeggen dat dit enkel is bij mensen die ze vertrouwd en in vertrouwde situaties.


Wanneer er nieuwe prikkels op haar afkomen kruipt ze wel steeds weer in haar schulpje. Dan heeft ze nood aan mama of papa dichtbij.
Ann Hendrix 1 jaar geleden geplaatst
Ikzelf ben ook zo en dit maakt het er niet makkelijker op voor de mensen uit mijn omgeving. Waarom ben ik zo vlug geraakt en neem ik alles zo persoonlijk op? Waarom ga ik niet graag met collega's en een bende vrienden op stap??.......ik durf zelfs wedden, dat hoogsensitiviteit nog veel gezien wordt als aanstellerij en dus door velen echt niet begrepen wordt.....
reactie op @annhendrix:
ZITDAZO - Hoi Ann, als je wil kan je deze vraag in een nieuw topic stellen? We zijn ervan overtuigd dat de community tips voor je klaar heeft!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Wendy Vanosmael herkenbaar...is soms moeilijk om aan anderen uit te leggen
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Petra Gielen 1 jaar geleden geplaatst
Onze zoon ook! Vaak is het extraverte gedrag ook gevolg van overprikkeling of een reactie op de drukte als we ergens op bezoek zijn of op een feest. "Allé, hij, hoogsensitief, dat zou je niet zeggen ..." Totdat je s avonds zijn vragen krijgt over elk detail wat hij onthouden heeft en over gebeurtenissen waarover hij zich zorgen maakt. Op school trekt hij de stoerste en luidste klasgenootjes aan. Wij plannen hoogstens 1 grote activiteit per dag in, en niet elke dag. Hij geniet en komt op krachten van de rust en het thuis & geborgen zijn.
Elke Dehouwer 1 jaar geleden geplaatst
Hier ook een extraverte dametje. Voor anderen komt dit vaak over als niet luisteren, overdreven reageren, willen opvallen.


Niet altijd even gemakkelijk.


Daarnaast kan ze heel verlegen zijn en die combinatie is voor vele omstaanders niet begrijpbaar.
Annick Kersten 1 jaar geleden geplaatst
Zeker herkenbaar. Ik voelde me een rare eend in de bijt want ozo gevoelig en toch zeer extravert (elke avond wel heel moe van mezelf ;) ) Tip: google eens op 'high sensation seeker', daar zie je dat je zeker niet alleen bent :D
Vera Nix-Keulen 1 jaar geleden geplaatst
Ook hier heel herkenbaar mijn zoontje van 3.5 en ikzelf(zijn mama) hebben dit beiden!
Céline Van Lierde 1 jaar geleden geplaatst
Onze zoon net hetzelfde! Heel sociaal maar enkel in zijn veilige omgeving! Vaak begrijpen mensen niet dat hij hs is, wordt vaak weggelachen als druk, overactief en opvallend doen... Zij zien het overprikkeld ventje s avonds uiteraard niet die dan honderd vragen heeft en zich zorgen maakt over dingen waar hij totaal nog niet mee bezig hoeft te zijn. Wij zien het verschil anders heel duidelijk met zijn jonger zusje die onbezorgd door het leven gaat en die prikkels amper merkt... Blij om andere ervaringen te lezen!
MODERATOR Nessie De Zitter 1 jaar geleden geplaatst
Zowel ik als een dochtertje van mij zeer extravert. Mijn spruit is definitely een high sensation seeker. Het is bij ons beiden tegelijkertijd volle gas en afremmen tegelijk.


https://nessiewhatelse.wordpress.com
reactie op @nessiedezitter:
ZITDAZO - Mooi verwoord, Nessie!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Isabelle De Baets 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben ook een extraverte persoon maar toch hoogsensitief. Ik ben een echte babbelaar en kan goed overweg met mensen. Ik vermoed dat het nog uitputtender is op fysiek vlak als extraverte persoon. Zo ervaar ik het toch. Het is constant balanceren op een dunne koord want ik verlies veel energie door te praten en heb al snel rust nodig. De meesten hebben dit dán niet door en opeens val ik dan stil. Op zo een moment wil ik dan weg van drukte maar dat lukt dan meestal niet. Ook uitgaan is niet aan mij besteed omdat ik nood heb aan rust en niet tegen al die drukte en prikkels kan. Buitenstaanders zien me dan waarschijnlijk als een aansteller en begrijpen het niet. Gelukkig dat hoogsensitiviteit meer bekendheid krijgt.
Bart Bosch 1 jaar geleden geplaatst
Je bent dus duidelijk niet alleen. Ook hier een 9-jarige dochter die van de 2 maanden zomervakantie maar 1 week thuis is geweest. Daarvan heeft ze 4 sportkampen gedaan waarvan 3 met overnachting voor een hele week. Stapt zelf op mensen af om te vragen, zeer assertief... Een zeer extrovert persoontje
Aletta Van Straten-Wassink 1 jaar geleden geplaatst
Samen here. Ik wissel erg sterk tussen introvert en extravert. Bij teveel prikkels en gevoelens keer ik in mezelf. Even resetten om vervolgens weer lekker sociaal te kunnen zijn. Genoeg rust proberen te pakken en grenzen stellen is erg moeilijk. Juist omdat ik een gezelschapsdier ben.
Kim Meulemeester 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben zelf zo'n exemplaar, kan zeker maar zorgt vaak voor nog meer verwarring, ook bij mezelf.

Ik merk wel dat de term extravertie vaak nog verkeerd geïnterpreteerd wordt. Extravert en introvert, eigenlijk heeft dat niet echt met sociaal of verlegen of open te maken. Mijn introverte man is véél socialer dan ik :-)
Nathalie Schatteman 1 jaar geleden geplaatst
Als HSP coach, kan ik vertellen dat er 2 soorten HSP'ers zijn. Er zijn stille hsp mensen en wat we in vaktermen de sensatiezoekers noemen. Extravert dus. Meestal zijn we, en ik mag dat ook zeggen want ik ben dat zelf ook: snel verveeld :-) ik heb 5 kinderen, 3 introverte HSP'ers: zij sluiten zich af om geen overprikkeling te krijgen. Zij overdenken alles dat ze van impulsen binnen krijgen. Meestal zijn deze mensen moeilijk te bereiken qua emoties. Ze praten daar niet graag over.


Extraverten leven uitbundig, praten makkelijk met mensen en hebben een manier gevonden om over emoties te praten (maar niet echt). Want zelfs sensatiezoekers kunnen bv heel moeilijk nee zeggen omdat ze bang zijn om anderen te kwetsen.


Er is dus absoluut een verschil in :-)
Tilly Van Keirsbulck 1 jaar geleden geplaatst
Mijn dochter (9) is ook héél extravert. Ze wordt meestal aanzien als een heel sociaal en zelfzeker persoontje. Maar als je haar beter leert kennen komt de onzekerheid, het perfectionisme en de wens om iedereen te plezieren bovendrijven... Dan merk je wel dat het eerder een soort masker is.


De vragen en onzekerheden die in haar hoofdje zitten komen er zelden uit buitenshuis. Ze gaat dan ook dikwijls eens over haar grenzen en geraakt dan overprikkeld, gewoon omdat ze wil zijn als de anderen...
reactie op @tillyvankeirsbulck:
Nathalie Schatteman Heel mooi verwoord maar idd HSP er, ook extraverten dragen maskers.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Daisy Beckers Klinkt helemaal als mijn dochter van 9.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Judith Florusse 1 jaar geleden geplaatst
Ja heel herkenbaar mijn zoontje heeft dat ook! En daardoor gaat hij ook snel over zijn grenzen merk ik.
Jet van Peperstraate 1 jaar geleden geplaatst
Ik zelf en mijn zoontje van 4 zijn ook extraverte hsp'ers. Ik vind zelf de term sensatiezoeker niet kloppen.


We houden van contact met mensen, we zijn open en delen gemakkelijk, we houden van gek doen, muziek etc. Maar als we genoeg hebben gepraat/gedeeld en te veel onder de mensen zijn geweest. Is het op. En is daar de grote behoefte om alleen te zijn om bij te kunnen tanken. Omdat dit eigenlijk haaks op je karakter staat is het lastig. Om hierin een goed evenwicht te vinden. En idd. is er nog steeds onbegrip. Maar dat los je vooral op door jezelf hierin volledig te accepteren, dan heb je dat begrip niet nodig. En ga je jezelf ook niet meer excuseren.
reactie op @jetvanpeperstraate:
Nathalie Schatteman Zelfacceptatie is daar idd heel belangrijk in. Love who you are ❤️
1 jaar geleden

Beantwoorden

Nessie De Zitter Hey Jet, voor mijn dochter klopt de term sensations seeker IN COMBINATIE met HSP , wel. Ok ik hou ook niet zo van het woord, maar het is echt een kind dat volop en luid voor het leven gaat, een mega grote durfal, sterke mening, supersociaal, en haaks daarop staat haar grote gevoeligheid, al die prikkels die ze zelf opzoekt en haar uitputten tot ze explodeert. Ik merk dat ze steeds meer ook momenten en plaatsjes opzoekt waar ze kan 'bekomen'. Dan zie je haar van luid druk doen, plots naar binnen lopen en in zichzelf gekeerd zingend in een hoekje alleen zitten.. Dat is eigenlijk een vrij extreme combinatie, ik noem het altijd leven met het gaspedaal ingedrukt en tegelijkterijd op de rem duwen.


Ik herken het voor mezelf ook helemaal.. Ik voell me soms heel verlegen en onwennig, bij vreemde mensen, maar ook bv bij mijn beste vriendin (dikwijls lag het dan aan de omgeving of omdat ik een enge ervaring gehad had die dag), een tikkel asociaal zelfs, terwijl ik net zo'n flapuit ben en spontaan. Ik kon dat altijd moeilijk rijmen en voelde me 'anders'? Nu heb ik er geen problemen meer mee dat het niet OF het ene moet zijn OF het andere. Ik kan gewoon beiden zijn: soms heb ik tijd nodig om op mijn gemak te geraken en tegelijkertijd ben ik een heel sociaal iemand.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Vanessa Keymolen 1 jaar geleden geplaatst
Ikzelf ben hsp en extravert. Soms niet zo makkelijk. Je zoekt sensatie, maar dan is er ook weer de overprikkeling. Bij zoontje merk ik ook stilaan meer zaken op ,
reactie op @vanessakeymolen:
ZITDAZO - Welke zaken merk je dan, Vanessa?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Bruno En Joke Gistelinck-Desmet 1 jaar geleden geplaatst
ons gezinnetje is een pakketje van. Ikzelf ben hsp en extrvert. Ik had altijd het idee dat mijn dochter ook hsp was maar introvert maar ze kreeg diagnose ass, mijn zoon kreeg ook diagnose ass en bij mijn man hebben we een vermoeden. Dus als jullie willen roeren in ons potje ... Wel het heeft vaak vonken en vuur. Maar gelukkig is de liefde van ons allen heel groot.
Marleen De Gruyter 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben een extraverte hsp'er, voor mij betekent dit dat ik best voor mijn mening kan en durf opkomen wanneer ik heel zeker ben van mijn stuk. Opleiding geven over iets waar ik heel goed in thuis ben is voor mij geen probleem. Ben ik onzeker over iets dan probeer ik dat soms met een zwans en misschien nogal luidruchtig te verbergen. Maar heel vaak heb ik ook gewoon nood aan rust, aan geen gedoe rond mijn hoofd, aan geen sociaal contact. Het is voor mensen vaak moeilijk om te snappen waarom je niet altijd overal bij en blij wil/kan zijn. Da's dan die hoogsensitiviteit die het overneemt en de extraverte persoon die even op de achtergrond verdwijnt. Ik heb moeten leren om hier mee om te gaan en een evenwicht in te vinden...meestal lukt het, maar niet altijd.
Leen Wouters 1 jaar geleden geplaatst
Na lang nadenken zet ik hier een eerste bericht. Ik ben hoogsensitief, maar ben er eigenlijk nog maar net op uitgekomen doordat ik de sessies volgde 'Is mijn kind hoogsensitief' en er heel veel van mezelf in tegenkwam. Hoewel mijn kinderen en man eerder introvert zijn, ben ik een extraverte hsp'er. Ik kom heel graag onder de mensen en haal kracht uit goede gesprekken. Sinds enkele jaren ben ik schepen in onze gemeente en dus een publiek figuur. Ik geef me met heel mijn hart voor de politiek, maar ik voel dat ik er mezelf in begin te verliezen. Het overal aangesproken worden (op school, op straat, in de supermarkt ...), een overvolle agenda in week en weekend, het constant afwegen van beslissingen en moeten leven met de zaken die je moet laten passeren ... ik heb het er zwaarder mee dan gedacht. Ik ben door mijn werk en de zorg voor mijn gezin mezelf uit het oog aan het verliezen en moet nu dringend me-time inlassen. Het lezen van al deze berichten doet deugd en geeft me moed als ik zie dat een evenwicht mogelijk is.
Jenny Verheyen 1 jaar geleden geplaatst
HIer ook een extraverte Hsp'rtje van 5. Heel sociaal en leert snel andere kinderen/mensen kennen. Maar ze moet zich eerst op haar gemak voelen. Eens ze dat is kan ze heel ver gaan. Dan is ze zo overprikkeld dat er nadien thuis geen huis meer te houden is. Ze wil ook niet onderdoen voor anderen, maar toch zie je dan heel erg de onzekerheid. Op school net hetzelfde. Een primus in rekenen, maar als de Juf vraagt om een testje aftrekken voor het 1 lj te doen. Zegt ze heel gauw ik kan dat niet. Faalangst en onzekerheid komen dan naar boven. Wij proberen de drukste zaken zo laat mogelijk te doen op een dag. Zodat ze na het drukke moment bed in kan en met gesprekje en meditatie tot rust kan komen en de nacht rustig in kan gaan. Ze zien in de dochter ook geen HS, maar als je ze echt beter kent zie je heel veel kenmerken. En naar de buiten wereld noemen ze het dan vaak aanstellerij. zelfs enkele grootouders hebben het met haar emotie enorm moeilijk omdat ze het niet snappen.
En zoon lief van 3 is 9/10 HS maar in het extreem drukke dan. de dochter is iets rustiger.
Dus hier 2 extraverte HSPertjes
reactie op @jennyverheyen:
ZITDAZO - Dag @jennyverheyen, is dat lastig soms, dat anderen niet altijd 'mee' zijn in het verhaal?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Jenny Verheyen Lastig vind ik het zo zeer niet. Zeker niet als het om mensen gaat die je niet kent. Mijn haar grootouders bvb vind ik dan weer wel lastig. Zeker als je ze al 100 keer meedeeld hoe je haar het beste aanpakt en wat te doen bij een crisis momentje. Maar daar hebben ze dan geen oor naar. Dus dan vind ik het heel lastig omdat het tenslotte om je directe familie gaat. Familie leden die we minder zien die begrijpen ons soms een pak beter dan diegene die we dagelijk/wekelijks zien.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Elke DP 1 jaar geleden geplaatst
Hallo, hier ook mama en dochter van 4,5jaar die hs zijn 'high sensation seeker'.. door mensen buitenaf word er soms over de dochter gezegt dat ze adhd heeft... ook superhevig... niet stilzitten, een supergrote babbelkous , in pretparken de meest gevaarlijkste en snelste atracties kiezen geen sec. Stilzitten voor de tv... liever wild buiten ravotten, heel erg graag erbij zijn op feestjes, ... maar dan savonds als niemand het ziet... ontploft de bom... Wenen, krijsen, met zichzelf geen blijf weten, 101vragen beginnen stellen over dingen die er gebeurd zijn. ... het was TE veel die dag. Toen ze jonger was moesten ik en de papa dikwijls op de rem duwen. .. nu de laatste 2maanden merken we dat ze dit zelf meer en meer begint te doen... aangeven plots in het midden van een feestje dat haar oren pijn doen en ze even op een rustige plaats wil zijn... ik was die dag suuuperblij. Mss raar... maar dat was voor mij toch even een superblij momentje.... kinderfeestjes beginnen ook rond deze leeftijd. .. dit doet ze natuurlijk suupergraag maar hier moeten we helaas soms in passen. Op woensdagnamiddagen slaapt onze meid nog 3uur lang om bij te komen van de school... als ze dit niet doet heeft ze op donderdag en vrijdag buikpijn, heel erg harde stoelgang... braken,... allemaal van op woensdag geen rust te nemen en te hard overprikkeld te zijn. Dit zien mensen buitenaf niet..
reactie op @elkedp:
Jenny Verheyen Hier zijn die ontplofte bommen ook herkenbaar als het een drukke dag is geweest. En als we het dan niet direct kunnen koppelen aan slapen. zijn er vaker. (alle drukke activiteiten kunnen nu helaas niet gekoppeld worden voor het slapen gaan ;). Als we naar een pretpark gaan dan uit zich dat 's nacht heel erg in dromen en knarsentanden. Waardoor de dag nadien ook moeilijk word want dan is ze niet genoeg uitgerust.
1 jaar geleden

Beantwoorden

ZITDAZO - @elkedp, je reactie betekent veel (wat mensen aan de buitenkant zien vs. wat er aan de binnenkant van je dochtertje zit). Hoe ga jij als mama daarmee om?
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Geertje Kluijtmans 1 jaar geleden geplaatst
Heb je wel eens gekeken naar Hoogstimulatief? Dit heeft waarschijnlijk onze dochter.

HOOGSTIMULATIEF

Hoogstimulatieve kinderen hebben de neiging veel op te merken in hun omgeving en daar vervolgens op af te gaan. Tegenwoordig wordt er ook wel gesproken over de high sensation seeker. Wat ze waarnemen prikkelt hun nieuwsgierigheid, waardoor ze in beweging komen. Het worden ook wel prikkelgevoelige of prikkelzoekende kinderen genoemd. Dat kan betekenen dat ze fysiek in actie willen komen, dus lopen, rennen, ravotten, praten, roepen, schreeuwen, dansen, springen, zingen, enz. Het kan ook zijn dat ze voornamelijk in hun denken geprikkeld raken en erg onrustig gaan denken, druk worden in hun hoofd of creatieve ideeën krijgen (die ze meestal direct willen uitvoeren). Zodra ze dus vanuit hun gevoeligheid contact leggen met de wereld om hen heen, treedt er een activering van gedrag op.

Op school zie je de volgende kenmerken bij een hoogstimulatieve leerling of wel prikkelgevoelige kinderen:

Is aanwezig in de klas.
Heeft vaak meer aandacht nodig dan gegeven kan worden of dan wenselijk is.
Is wisselend emotioneel: dan weer boos, dan weer blij, of verontwaardigd, of uitgelaten.
Wil graag en vaak iets zeggen of vertellen.
Probeert regels uit.
Is beweeglijk, kan moeilijk stilzitten.
Overschat zichzelf wel eens.
Zou wat netter en geconcentreerder mogen werken.
Vindt het erg leuk als er eens iets anders in de les wordt gedaan dan taal en rekenen.
Houdt van speelkwartier en gym
Kan luidruchtig zijn.
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen een hoogsensitief kind en een hoogstimulatief kind. Een hoogstimulatief (prikkelgevoelig) kind gaat anders met zijn gevoeligheid om dan een hoogsensitief kind. Doordat de aard van hun gevoeligheid verschilt, verschilt ook de begeleiding die deze kinderen nodig hebben.
reactie op @geertjekluijtmans:
ZITDAZO - Bedankt voor je reactie @geertjekluijtmans
1 jaar geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 25 August 2016 om 20:22
Aantal lezers 149
Aantal reacties 39