hoogsensitief en terug naar school

Laatste reactie 07/10/2016 17:47 door Annelies
· Markeren als ongelezen
Sil Vanderstegen 1 jaar geleden geplaatst
Vele ouders zijn superblij dat kids terug naar school gaan, ikke dus niet, zie weer op tegen de ochtendrush , de avondspits, overprikkelde kids als ze _ avonds thuis komen,.... hoe zit dat met jullie ?
reactie op @silvanderstegen:
Ann Leffelaer Ik volg je helemaal ... maar we zijn uitzonderingen hier precies hé ... :-)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Bianca Scherpenisse 1 jaar geleden geplaatst
Ik gebruik voor mijn zoon therapeutische etherische oliën. Ik heb zelf een roller gemaakt die hij mee naar school neemt en elke ochtend druppel ik een bepaalde olie op zijn kruin om hem af te sluiten van alle prikkels. De leerkrachten zijn erg positief! en ik heb een heerlijke jongen die niet compleet overspoelt wordt gedurende de dag.
reactie op @biancascherpenisse:
Dorien Verhoeven Beste

Welke olie is dit? Is deze vrij te verkrijgen?

Gr Dorien
1 jaar geleden

Beantwoorden

Lieve Loots 1 jaar geleden geplaatst
Mijn dochter is ondertussen bijna 9 en ze is jarenlang ook overprikkelt thuisgekomen....omdat we nog maar recentelijk weten dat dit door hsp komt, breekt mijn hart opnieuw als ik eraan terug denk... We zijn op een gegeven moment (lees ten einde raad) met voetreflexologie begonnen en Geike is toen precies een ander kind geworden.... Dit ging in eerste instantie niet van een leien dakje want alles kwam eruit maar nu ben ik ZO blij! En als ik merk dat ze terug hervalt dan maak zo snel ik kan een extra afspraak.


Ze geeft het ondertussen ook deels aan dus voor alle mama's met kleine hsp'tjes... Ik steek jullie een enorm hart onder de riem want ze mogen zeggen wat ze willen.... Het is niet leuk om je kind zo te zien ❤️❤️❤️
Oum Nisrine 1 jaar geleden geplaatst
Gisteren ging ook mijn HSPtje terug naar school, en hoewel alles heel vlot ging tijdens de vakantie, merkte ik gisteren avond meteen op dat ze het moeilijk had.

In eerste instantie had ik bijna verkeerd gereageerd, zo van, niet overdrijven, maar gelukkig viel mijn frank snel en toonde ik begrip voor hoe ze zich voelde (ipv ongeduldig te worden), en je zag meteen dat ze zich ontlaadde... oef :-)


Dus het is de komende weken weer even goed in het oog houden hoe ze zich voelt en reageert...

's Morgens gaat alles meestal heel vlot, maar het thuiskomen (vooral mijn thuiskomst, want de kinderen zijn eerder thuis met de papa) blijft toch net nog wat moeilijker... Maar het is dan kwestie van even volwaardig tijd te maken voor elk van hen, en we kunnen terug verder!
Beatrice Wietendaele 1 jaar geleden geplaatst
De eerste dag verliep redelijk goed (zoontje bijna 3) hij vertelde veel bij thuiskomst en was goedgezind. Het avondeten om 17u45 lukte nog net, maar erna tanden poetsen en verhaaltje waren er teveel aan. Doodmoe en niet willen gaan slapen eigenlijk. Tot voor kort sliep hij in de namiddag en ging dit goed in combinatie met een oudercoaching, we waren allebei veel rustiger geworden (allebei hsp).


Gezien er geen slaapklasje of snoezelruimte is of andere afgezonderde plaats om te rusten kan hij dus geen rustpauze inlassen overdag. Ik was vandaag een kwartiertje te vroeg omdat ik de schooluren blijkbaar niet goed bekeken had...owee hij was niet voorbereid dat ik daar plots al stond. Toen is het helemaal mis gegaan... slaan op mij, hysterisch op de grond gaan liggen en roepen en huilen. Ik heb hem zo over de speelplaats al schudden en slaan tot bij te bakfiets kunnen brengen...maar dan. Eerst een ganse opdracht om hem er in te krijgen en hem te laten zitten. Ik heb 50 meter gereden en daar een halfuur over gedaan hij gooide telkens alles op straat wat in de bakfiets zat....ik ben uitgeteld zwetend thuisgekomen en helemaal overstuur, maar blij dat we veilig thuisgeraakt zijn...ik heb hem eerst in bed gestoken en na paar keer over en weer te lopen trap op en af is hij in slaap gevallen...2 uur geslapen en toen hij wakker werd was hij erg stil. In die 2 uur heb ik ook maar een potje gehuild en op zoek gegaan naar een school die ik volgende week bezoek met rustruimtes. Ik zit met zoveel vragen laat ik hem nog naar die school gaan en ga ik hem 's middags weer afhalen telkens....maar zal hij verder kunnen aarden in die school waar er geen rustruimtes zijn in klassen van 20 kinderen, zal hij overweg kunnen met graadsklassen en de verandering van (deel) vriendjes elk jaar?? Of kies ik niet meer voor freinetonderwijs maar een reguliere school die muziek en kunst heel veel in het schoolgebeuren steekt, enkele rustruimtes heeft en een apart kleuterbos afgesloten van de grote speelplaats? Wie heeft tips in het kiezen van onderwijsvorm voor een kleuter hsp zoooooo moeilijk! Ik wil die overprikkeling weer weg zoals in de vakantie ik had zo een blij uitgerust kind in huis!
reactie op @beatricewietendaele:
Nessie De Zitter Hallo Beatrice. Lees ik het goed dat je kindje nu naar Freinet gaat en je twijfelt om naar regulier te laten gaan? Ik veronderstel dat hij deze school al gewoon is, aangezien hij al 4 is?

Mijn ervaring is dat de visie van Freinet toch is dat ze heel erg streven naar goed voelen vh kind. Is dit dan echt zo onbespreekbaar om een rustplekje in te bouwen ? Ik vermoed dat dit voor niet-HSP kleutertjes even goed zijn nut kan hebben ..Of mee te denken naar hoe ze ervoor kunnen zorgen dat zowel hij als jij jullie veilig en vertrouwd voelen..

Lijkt me toch misschien een te bewandelen piste om met de school /begeleider in dialoog te gaan..Misschien heb je dat al geprobeerd, maar dat was niet zo direct duidelijk uit je berichtje.. Veel succes.

Wat denk je zelf eigenlijk dat hem zo overprikkeld maakt ? Kan je er met hem proberen over praten?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Beatrice Wietendaele Hij is in het eerste kleuter nu begonnen dus net geen 3. Ik heb wel de indruk dat hij er zich wel amuseert hoor. Ik heb een reguliere school bezocht maar ik voelde mij er zelf niet zo ok bij. Ik heb hem eens meegenomen en hem laten kiezen en hij koos voor zijn freinetschool waar hij nu zit. Dus zal ik dit anders proberen op te lossen door hem 2 volle dagen (proberen) te laten gaan en 3 halve dagen. We zien wel hoe lang dit nodig is. Jammer genoeg is daar geen mogelijkheid bij de kleintjes om een slaapklasje te maken. Er is wel een boomhuthuisje in de klas. Ik kan mij schikken in mijn werk dus als dat op deze manier lukt voor hem door regelmatig thuis te rusten nog dan zal ik hem zeker niet veranderen. Ik vond idd in de andere school dat er weinig vanuit het kind zelf werd gewerkt dus dat miste ik toch wel in die paar uurtjes dat ik mocht meekijken in de klas. Hij is zeer creatief en heeft een grote interesse in muziek ik denk dat hij wel de mogelijkheid zal krijgen om zich op dit vlak te kunnen ontplooien in de freinetschool. Hij is wel nog wat overprikkeld als hij thuis komt deze week maar het duurt niet zo lang. Ik laat hem dan wat met rust en probeer begripvol te zijn dat hij verdriet heeft en het er uit moet! Eens hij wat muziek hoort komt alles terug ok. Ik volg ook een oudercoaching en zij geeft me veel tips. Bijvoorbeeld zijn lievelings muziek op mp3 zetten en als ik zie dat hij overprikkelt en moe is hem laten luisteren naar zijn pianoliedjes ;-) Het is zoeken he. Het is wel een serieuze uitdaging om het evenwicht te vinden tussen begripvol omgaan met je hsp kind en de nodige grenzen stellen terwijl je zelf hooggevoelig bent. Met hem praten gaat nog moeilijk over gevoelens omdat hij nog zo klein is. Als hij huilt en overstuur is zeg ik hem meestal als hij wat rustiger aan het worden is 'wat heb jij veel verdriet jongen' en dan kijkt hij mij aan met begripvolle ogen 'oef ze weet hoe ik me voel' en dan weet ik dat een knuffel het beste is wat je dan doet en erna is het meeste verdriet eruit! Hij heeft ook een koptelefoon in zijn boekentas en zijn juf heeft dit bv vandaag gebruikt als ze hoorde dat er werken gingen gebeuren buiten.....dat helpt ook vaak om hem rustig te krijgen dus wel leuk dat ze daar direct aan had gedacht.


Ik ben wel blij dat ik het vroeg heb gemerkt bij hem want dat maakt het toch een stuk eenvoudiger voor allemaal!
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Annelies - 1 jaar geleden geplaatst
De eerste dag terug was heel moeilijk. Hij wilde niet naar school, lag al dagen wakker (en dat op bijna 4 jaar). Vanaf de schoolpoort is hij onophoudelijk beginnen wenen ... en dan was er nog welkom, dansje en lied voor de dag echt begon. Eens ik weg was, was het hartverscheurend.

Gelukkig zijn de volgende dagen veel beter gegaan. Hij gaat super graag naar school, al geeft hij wel aan dat het met momenten te veel is. Voor hem is het vooral het onbekende: hij kent de juf nog niet, hoe gaat zij reageren, ga ik mezelf mogen zijn, hoe druk is het in de klas, ... en dan was er een nieuwe meester voor turnen en dat vond hij super spannend.

Hij gaat vanaf deze week ook 3 dagen naar de voorbewaking en 1 dag naar de nabewaking. Dit valt ook heel goed mee. De voorbewaking is op school en dan is het nog rustig.


Vorig jaar bijna altijd wenen als ik hem naar de klas deed, nu (hout vasthouden) tot nu niet.

Ik hou het wel goed in de gaten. Vorig schooljaar ging hij vanaf september tot januari naar een andere school en voelde hij zich echt niet goed. Hij had ook geen klik met de juf, was constant overprikkeld, vaak boos thuis, nachtmerries, ... . Ik ben dus heeel blij met deze positieve start.
Annelies - 1 jaar geleden geplaatst
Nu vier weken later zie ik dat we iets te enthousiast gestart zijn met school. Hij laat duidelijk merken wanneer het te veel is. Hij blijft ook dagelijks zeggen dat hij niet naar school wil gaan. Van de voor- en naschoolse opvang ben ik moeten afstappen omdat dit veel onrust bij hem bracht, hij werd onzeker, s' nachts weer nachtmerries, ... .


Hij is ook al een aantal keer ziek geweest. Ik weet dat dit vaak komt op een moment dat alles 'te veel' is. School vergt ontzettend veel van hem waardoor woensdagnamiddag en in de weekends heel rustig verlopen. Momenteel is hij weer ziek thuis...
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 01 September 2016 om 15:10
Aantal lezers 80
Aantal reacties 11