DAG 1 VAN DE CHALLENGE // maandag 29 augustus

Laatste reactie 03/09/2016 19:40 door Caro
· Markeren als ongelezen
MODERATOR ZITDAZO - 1 jaar geleden geplaatst
CHALLENGE 1: Weg met die ochtendrush en andere planning-stress! Tijd om je (ochtend)planning voor het nieuwe schooljaar te optimaliseren.

Beantwoord volgende vragen in dit topic…

1. Gebruik jij thuis een planning?

- Ja: waarom? Ga verder naar onderstaande vragen.


- Neen: waarom niet?

2. Welke vorm van planning gebruik je momenteel? Ben je tevreden of zijn er nog verbeterpunten? Picture please!

(Kies je voor een geprint blad, een magneetbord, een krijtbord of nog een andere vorm? Post een foto als je er eentje hebt.)

3. Is de planning voor de kinderen duidelijk?

- Zo ja; hoe doe je dat?


- Zo neen: op welke manier zou je hier iets aan willen veranderen; wat heb jij daarvoor nodig?

4. Is er nog iets anders dat je kwijt wil aan de mede-challengers?
An Severeyns 1 jaar geleden geplaatst
Vanmorgen voelden we de ochtendrush al stilaan zijn weg vinden, tijd dus om opnieuw de afspraken tussen mijn man en mezelf 'scherp' te stellen. Zo proberen we vast te houden aan iemand die de zorg opneemt voor de kinderen: wakker maken, wassen, aankleden en iemand die zorgt voor het praktische: tafel dekken, boekentasjes klaarmaken, enz. Voor ons werkt dit wel.

Omdat ik een erg wisselend uurrooster heb, is het voor ons allemaal erg handig om te weten wie de kinderen gaat wegbrengen, wie ze gaat halen, welke activiteiten er verder op de planning staan. We gebruiken de picto's van de dagen van de week die ze kennen van op school. Visueel en helder voor onze jongens.
MODERATOR ZITDAZO - 1 jaar geleden geplaatst
Bedankt voor je reactie! Hoe oud zijn je kinderen, An?
reactie op @zitdazo:
An Severeyns Ze zijn 5 en 4 jaar
1 jaar geleden

Beantwoorden

Janina Raes 1 jaar geleden geplaatst
Wij gebruiken een planning met pictogrammen die ik op koelkast hang.
MODERATOR ZITDAZO - 1 jaar geleden geplaatst
@janinaraes: hoe oud zijn je kinderen? Waar heb je die picto's gevonden?

Top dat je dat deelt!
reactie op @zitdazo:
Janina Raes Mijn meisjes zijn 5 & 7 jaar. Ik heb die pictogrammen online gevonden. Gewoon Google afbeeldingen en pictogrammen ingetypt. Heb het op die manier gedaan op aanraden van school. Ook mag ik niet meer helpen. Ze moeten zelf doen en met keukenwekkertje. Niet op tijd klaar, of iets niet gedaan, pech. Dan gaan ze zo naar school. Gelukkig sedert het schema geen probleem meer, dus altijd netjes op tijd naar klas.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Caro Haelt Ter info: http://www.sclera.be/nl/picto/cat_overview
1 jaar geleden

Beantwoorden

ZITDAZO - dankjewel voor de info!
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Ingeborg Bondt 1 jaar geleden geplaatst
Hallo,

Wij hebben dagelijks tijdens school hetzelfde ochtendritueel.


Zeer nodig met onze 2 sloebers (10,5 en 7).


Ik doe het alleen 's ochtends aangezien ik thuis ben.


Kleertjes liggen klaar van de avond voordien.


De tafel is ook gedekt zoveel als mogelijk, ook de boekentassen zijn reeds de avond ervoor gemaakt.


In het begin is het wel wat zoeken terug en vooral dan omdat het iets sneller moet gaan dan tijdens de vakantie.

Het gaat volgens deze volgorde : opstaan, wassen/aankleden, gaan eten, tanden poetsen en haren kammen als dat nog niet gedaan is.


Dan tijd voor wat tv.

1 belangrijke regel : 's ochtends mogen ze niet meer afkomen met dingen die ze nodig hebben voor school of briefjes die moeten ingevuld zijn of " vergeten" taken maken....

Succes allemaal donderdag!
Caro Haelt 1 jaar geleden geplaatst
1. Planning?


- Ja: met een tiener die heel graag slaapt is dat geen overbodige luxe.


Ik roep hem ruim op tijd op zodat er nog ruimte is om rustig op te staan, wassen, kledij aandoen, eten enz...


Hij zal nu ook met het openbaar vervoer moeten gaan (Belbus) in plaats van met het schoolbusje vroeger, dus zeker op tijd zijn is de boodschap. Qua uren valt dat wel mee. Hij zal wat aanpassingstijd nodig hebben vanaf de tweede dag. Gelukkig valt er toch na 2 dagen een weekend tussen. Kunnen de kinderen terug even op adem komen. Een volledige week ineens voor zijn middelbare school te beginnen was voor onze zoon wel "heavy" geweest denk ik.

2. Vorm van planning momenteel?


Nog niet echt op papier, kan dus ook geen foto ervan nemen. Ik ga er wel werk van maken.


Ik heb hier wel al goede ideeën gezien. Bedankt daarvoor aan andere ouders!

Tevreden of verbeterpunten?


Voorlopig niet tevreden, maar er komt verbetering. Ik zoek even op internet naar een gepaste planning die we kunnen toepassen. Voor een tiener is dat toch meer op maat nodig vind ik. Is geen peuter meer, maar discipline en regelmaat zijn wel nog aangewezen! Heb ik in de vakantie gemerkt. Vanaf het moment dat het wat losser werd, hup terug regeltje gebroken. Geef ze soms een hand en ze nemen een arm. Streng, maar rechtvaardig en met de juiste communicatie komen we er wel, hoop ik...

3. Planning voor de kinderen duidelijk?


Ik hoop er één te vinden die "cool" maar duidelijk is. Het zal nodig zijn.

4. Is er nog iets anders dat je kwijt wil aan de mede-challengers?


We zijn momenteel nog de laatste hand aan het leggen aan zijn nieuwe kamer om hem tiener- en middelbaarproof te maken (onderdeel van een volledige renovering van ons huis). Race tegen de tijd want donderdag start het nieuwe schooljaar al. Nieuw begin, nieuwe kamer. Hij heeft zelf zijn inbreng mogen doen qua kleuren: lievelingskleur rood! Zijn papa heeft wel als ervaringsdeskundige qua intensiteit kleurmengsel beetje bijgestuurd. Zodat het te doen is om er in te slapen (niet te fel) en om het risico te beperken dat hij er binnen een jaar is op uitgekeken en dat papa terug mag herbeginnen.

Het resultaat mag er nu al zijn. Ik probeer om er binnen een paar dagen (als de kamer dus volledig klaar is) een fototje ter illustratie te geven...

Ondertussen wens ik ieder kind en hun ouders hier op de community een zo stressloos mogelijke start donderdag en een leerrijk, prettig, cool nieuw schooljaar!
MODERATOR Nessie De Zitter 1 jaar geleden geplaatst
1. Gebruik jij thuis een planning?

- Ja: waarom? Om het voor onszelf overzichtelijk te houden, bv. wanneer turnen en zwemmen op school, buitenschoolse activiteiten (turnen, dansen, scouts), wanneer is de pluszus er (vooral belangrijk omdat ze dagen letterlijk afstrepen tot die er is), wanneer komt de babysit, wanneer ze mogen samenslapen, verjaardagsfeestjes, enzovoort.

2. Welke vorm van planning gebruik je momenteel? Ben je tevreden of zijn er nog verbeterpunten? Het is een gewoon geprint A4tje met kolommen en picto's en de daagjes volgens de kleuren die ze leerden op school..Verbetering qua wie wegbrengt en haalt lijkt me een goedi idee

3. Is de planning voor de kinderen duidelijk?

Ja

4. Is er nog iets anders dat je kwijt wil aan de mede-challengers?

Er zijn ouders die ook voor ochtend en slaapritueel planning gebruiken. Bv. eerst wassen, dan tandepoetsen, kleertjjes aandoen, haren kammen, ontbijten, rugzakjes klaar, schoenen, jassen, sjaals/mutsen..

Dat doen wij niet, maar we hebben wel een volgorde die we zeker op schooldagen vast volgen..
Ils Claes 1 jaar geleden geplaatst
Dag 1: weekplanning!

Wij gebruiken sinds deze vakantie een weekplanning thuis, zodat Fien eraan kan wennen tegen dat ze naar de eerste kleuterklas gaat.


Hier zie je een voorbeeldje van de laatste week vakantie. Ik gebruik bewust een horizontaal systeem aangezien iedereen leert lezen van links naar rechts.


De opmaak probeer ik eenvoudig, duidelijk én aantrekkelijk te maken zodat het Fien zeker aanspreekt om er zelf naar te kijken. De dagen van de week worden aangegeven met symbooltjes zoals ze in het instapklasje geleerd heeft ('Maandag zwaai ik naar de maan, dinsdag zie ik een dino gaan...'). De symbooltjes voor de activiteiten pluk ik van het rijk gevulde internet: Frokkie & Lola, Nellie & Cezar (Nellie is de klaspop), Sclera, Anna... of soms gewoon een foto. Als het een activiteit is met iemand anders zet ik er een foto bij, vb. waar Fien blijft logeren of met wie we naar de speeltuin gaan.


Wij zetten er geen aparte mama of papa-foto bij aangezien het in ons gezin vooral mijn taak is om Fien naar school te brengen of te gaan halen. Als het dan toch eens papa is, is de verrassing natuurlijk des te leuker!


Welke dag het is geven we voorlopig aan met ene eenvoudige wasknijper onderaan. Het schema wordt nu nog geprint en tegen het keukeneiland gehangen, waar Fien zelf elke dag de wasknijper mag hangen. Als er toch iets extra bijkomt dan laat ik haar dit zelf schrijven of tekenen, dat vindt ze ook leuk om te doen en ze onthoudt zelfs wat ze erbij gezet heeft :)


Bedoeling is om er een herbruikbare versie van te maken en niet elke week te printen, hier wordt binnenkort werk van gemaakt. Ik ga voor een magneetbordversie à la Ikea ;)

Voorlopig lijkt dit systeem me duidelijk genoeg voor Fien, de praktijk kan in de toekomst nog andere dingen uitwijzen...

Benieuwd of ze tijdens het schooljaar er ook zo enthousiast over is! :)
reactie op @ilsclaes:
ZITDAZO - Bedankt voor je mooie uitleg, Ils!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Sophie Van Deun 1 jaar geleden geplaatst
Ja, Arne is 9 jaar en gebruikt een planning.

We hebben samen pictogrammen gezocht op de computer die hij leuk en duidelijk vind, we vonden ze allemaal terug op autiplan (zeer handige website om planningen te maken).


Dan hebben we kaarten ervan gemaakt en met velcro aan de achterkant kan hij zelf een planning maken op A4 kaarten. max 6 st per A4. Zo blijft het duidelijk.

Arne heeft 3 A4 planningen , 1 voor het ochtendritueel, 1 voor het verloop van de dag (waar naartoe enz) en 1 voor beloningen

Het wxerkt hier supergoed !!!
Nele Santermans 1 jaar geleden geplaatst
Toch best veel mensen met een planning!


Hier niet, of toch niet in de versie van iets op papier.

Er zit wel een redelijk vaste structuur in het ochtendgebeuren: ik sta om 6.30u op en maak dan de boekentassen klaar, 7u kids ophalen (normaal eerst de zoon die het meeste tijd nodig heeft daarna de oudste dochter die heel zelfstandig is en daarna de kleinste) -> volgorde wordt regelmatig in de war gestuurd door iemand die er eens vroeg bij is, wassen en aankleden, eten (alleen de kinderen, ik eet pas als ze weg zijn), tanden poetsen en jas aandoen; tegen 8u komt het schoolbusje.


Hoewel ik zeker ben dat vooral mijn zoon baat zou hebben met een duidelijk structuurplan krijg ik het maar niet aangeleerd: hij is zo verstrooid, fladdert overal wat rond, vergeet ... dat ik het opgegeven heb. Opgeborgen bij de beloningskaart want dat werkt ook niet.

Ik moet bekennen dat ik ook moeite heb om het nut te zien van een planning (hoewel ik besef dat het heel nuttig is) als dat iedere dag toch in de war wordt gestuurd door "onvoorziene" omstandigheden (dochter plast in haar broek omdat ze boos is, iemand is mega vroeg uit bed, zieke kids ...).


Ik ben hierin nog aan het vechten met mezelf.
Ann Leffelaer 1 jaar geleden geplaatst
1. Gebruik je thuis een planning?

Ja, helaas niet op papier, dus ik hou de antwoorden in de gaten en bekijk of ik er ééntje van kan gebruiken. Lijkt mij wel een meerwaarde.


Afspraken worden hier meestal de dag vooraf besproken, maar lijkt mij inderdaad praktisch om uit te proberen het schematisch vooraf op papier te zetten.


Wat bij ons vaak voorkomt ... dat er wat wijzigt waardoor de planning overhoop wordt gehaald.


Planning is dus soms ook plots alles omgooien ...


Mijn man Bruno staat in de file en ik moet vertrekken ...


Ik moet overwerken ...


Benieuwd naar de ervaringen/suggesties/oplossingen van anderen.


Ik loop hier vooral vast met de jongste, van 10 jaar.

2. Welke vorm van planning gebruik je momenteel? Ben je tevreden of zijn er nog verbeterpunten? Picture please!

(Kies je voor een geprint blad, een magneetbord, een krijtbord of nog een andere vorm? Post een foto als je er eentje hebt.)

Momenteel zet ik en mijn man alles in onze Smartphone agenda. Verbeterpunten? Inderdaad wel ja!


Misschien eens op papier zetten zoals hierboven reeds gezegd. Zo hebben de kinderen ook een zicht op wat ons wanneer te doen valt.


Straks eens iets proberen. Dus DANKJEWEL BACK TO SCHOOL CHALLENGE om ons even attent te maken van een extra todo item!

3. Is de planning voor de kinderen duidelijk?

- Zo ja; hoe doe je dat?


- Zo neen: op welke manier zou je hier iets aan willen veranderen; wat heb jij daarvoor nodig?

Neen dus want zij hebben niet steeds een zicht op de planning.


Verandering ... ik schaf ons een whiteboard aan waarop we kunnen wijzigen indien nodig.


Op whiteboard brengen we een wekelijkse planning aan zodat iedereen kan volgen.


We kunnen maar proberen ...

4. Bij ons is het al allereerst een heel gedoe om iedereen rond de tafel te krijgen om een planning te kunnen opstellen ... Hoe lossen jullie dit op? Ieder zijn planning op zich opstellen en vervolgens allemaal samenvoegen?
reactie op @annleffelaer:
ZITDAZO - Dankjewel voor je bijdrage, Ann!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Petra Peeters 1 jaar geleden geplaatst
Wij gebruiken sinds een aantal maanden een groot whiteboard met gekleurde stiften. Vooral voor onze oudste zoon van bijna 10 die veel nood bleek te hebben aan planning en structuur. We hebben voordien ook gebruik gemaakt van picto's die vzn boven naar beneden opplakten om de volgorde aan te geven. Van links naar rechts was niet duidelijk genoeg. Op de planning wordt aangegeven wanneer papa en mama moeten werken, wanneer er opvang komt, wanneer hobbies ingepland staan, uitjes, belangrijke gebeurtenissen enz. Een tijdje werd het bord weggehaald omwille van schilderwerken en toen merkten we dat onze Arno onrustiger was. Nu het terug volop in gebruik is gaat het terug beter. Hoewel vakanties altijd een beetje tricky blijven.


Het is voor onze Arno een duidelijk bord waar hij zelf ook aantekeningen op mag plaatsen. Bv. Emo-mannetjes om ons duidelijk te maken hoe hij zich voelt. Voor onze Ferreman hebben we nog geen planning, maar dat gaan we ook stilaan beginnen introduceren. Ik dacht samen met hem een apart bord te maken met picto's en tekeningtjes of het voorbeeld van de klas over te nemen.


Er zijn altijd verbeterpunten, maar het doet zijn werk. Soms hebben we het idee dat hij er niet echt mee bezig is. Maar het bord hangt in de traphal en telkens hij 's morgens beneden komt passeert hij dit.


Hij heeft anders ook altijd alles gezien en gehoord dus ongetwijfeld de planning of eventuele aanpassingen ook! :-) Op schooldagen behouden we ook dezelfde volgorde. Opstaan, kleren aan, ontbijt, tanden poetsen en nog eens gezicht wassen, haren netjes. Toilet gaan, schoenen aan, jas aan en vertrekken. Hebben we enkele minuten gewonnen op de vorige ochtend vetrekken we gewoon wat vroeger. Een andere activiteit er tussen zorgt spijtig genoeg voor teveel spanning en onrust. Ook na school hanteren we een bepaalde volgorde en nadien kan er nog iets leuks gedaan worden.
reactie op @petrapeeters:
ZITDAZO - Geweldig bord, Petra!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Maartje Mar 1 jaar geleden geplaatst
De eerste week was de stuctuur ver te vinden. We moesten alles vragen en zeggenn. Nu eem dagtime kaart uitgeprint en gelamineerd. Als ze alles van de kaart zelfstandig hebben gedaan krijgen ze een krul. Hetzelfde geld voor de avond. Bij voldoende krullen mogen ze langer opblijven. Gratisbeloningskaarten.nl
reactie op @maartjemar:
Caro Haelt http://www.gratisbeloningskaart.nl/beloningskaarten/
1 jaar geleden

Beantwoorden

Oum Nisrine 1 jaar geleden geplaatst
1. Gebruik jij thuis een planning?

Ja, wij gebruiken thuis ook een planning. Als fulltime werkende mama met 3 kindjes, die altijd de ochtendshift moet doen, is het echt noodzakelijk om dit te hebben.


Zo weten de kinderen waar ze zich aan kunnen verwachten, en zo is er meteen een pak minder stress in de ochtend.


De kinderen hebben een schema met pictogrammen voor alles wat in de boekentas moet en een overzicht van het ochtend- en avondritueel.


Ik besefte deze week dat ik vanaf nu ook een weekplanning nodig heb, met de vele activiteiten die er dit jaar bijkomen (turnen, kunstacademie, zwemlessen, mama's activiteiten...)

2. Welke vorm van planning gebruik je momenteel? Ben je tevreden of zijn er nog verbeterpunten? Picture please!

Ik gebruik momenteel pictogrammen op een geprint blad die ik op de website van Klasse gevonden heb. Daar ben ik voorlopig tevreden van!

3. Is de planning voor de kinderen duidelijk?

De planning is voor de kinderen heel duidelijk. We hebben dan ook samen alles uitgeknipt en geplakt, en alles samen besproken.


4. Helaas geen fotootjes want mijn GSM is plat :-D ik kan ze nadien nog wel toevoegen!
Elena Kevelaers-van Wagensveld 1 jaar geleden geplaatst
Wauw wat veel mensen met een planning op papier.


Wij hebben geen planning op papier. Ik ben huismama en iedere schoolochtend ziet er eigenlijk het zelfde uit. 7.00 uur gaat mijn wekker, ik sta op, smeer brood en zet het ontbijt op tafel, maak de tassen klaar en ondertussen komen de kids ook uit bed. Terwijl zij eten leg ik hun kleren klaar en kleed ik zelf aan. Dan nog even haren kammen en tandenpoetsen en weg zijn we :)


Waarom we geen planning hebben weet ik eigenlijk niet, nooit bij stil gestaan. Maar nu ik zie hoeveel mensen wel met een planning werken ben ik eigenlijk wel benieuwd of dat beter werkt. Niet zo zeer voor het ochtendritueel maar meer voor de daginvulling (zodat ze op voorhand weten wat ze moeten doen die dag).Evi Vanheel 1 jaar geleden geplaatst
Ik schrik toch een beetje hoeveel mensen een planning maken voor zoiets alledaags als een ochtend.

Hier dus geen planning, nooit gehad en toch zijn we al jaren op minder dan een half uur de deur uit. Ik ben ab-so-luut geen ochtendmens en ik sta dus geen minuut te vroeg op :)


Mijn wekker staat om 7u30, die van de kinderen (10 en 7) om 7u35. Kleren leg ik 's avonds klaar en die doen ze al jaren zelfstandig aan. Tanden poetsen, haren kammen en dan gaan ze eten. Ik smeer de boterhammen van de jongste nog, de oudste doet dat sinds vorig jaar zelf. Alles behalve de boterhammen en het fruit zit in de boekentassen van 's avonds, ook turnzakken, zwemzakken ed doen we 's avonds.


's Morgens wordt er gewoon voort gedaan, zeker geen tv of tablets en ook geen onverwachte dingen meer die nog mee moeten.
Hannelore Voorspoels 1 jaar geleden geplaatst
Vorig schooljaar gebruikten we voor de dochterlief (3e klas) een planning om aan te tonen wanneer dans, chiro, logo, huiswerk en tv-kijken pasten binnen de week. Dans, chiro, logo staat vast. Tv en huiswerk kan ze - afhankelijk van haar agenda - plannen. (2 weekdagen TV, 3 weekdagen 'speel-avond'). Met deze post-its kan ze schuiven. Huiswerk wordt op maandag meegegeven en meteen 's avonds op de planning gezet.

Het ochtendritueel in de vakantie is 'go with the flow' dus indien geen plannen mocht de pyjama tot 's middags. Heerlijk vonden ze dat. Tijdens het schooljaar mocht het ochtendritueel nog wat meer stromen dus de kans bestaat dat er een volgorde in het ochtendritueel komt. Maar ze zijn alweer wat ouder, dus enkel als het vlotte doorstromen van het ochtendritueel te lang wegblijft na de vakantie, wordt het ingevoerd. We zullen dat nog wel bekijken.

Wie brengt en haalt de kinderen (van school, bij oma, in de opvang...), wie vergadert 's avonds of heeft andere afspraken (kapper, café...) staat in een digitaal gedeelde agenda met mijn man. (vaak met ettelijke 'herinneringen' in drukke periodes).


Een weekplanner van Planckendael geeft voor ons als ouders aan op papier wie wanneer waar is (ma-pa-dochter-zoon en gezamenlijk).


Regelmatig overleg is noodzakelijk. Elke avond wordt gecheckt hoe de volgende dag in elkaar zit.


's Ochtends wordt het aan de ontbijttafel aan de kinderen meegedeeld. Ze weten graag of ze in de opvang mogen (!) en wie hen dan komt halen. Als we weten dat ze waarschijnlijk tot laatst gaan 'moeten' blijven (hele lange dag), dan wordt dat ook meegedeeld.
MODERATOR ZITDAZO - 1 jaar geleden geplaatst
Dank aan alle deelnemers van DAG 1: discussieer nu mee in de challenge van DAG 2: http://oudersonderelkaar.be/conversations/dag-2-van-de-challenge-dinsdag-30-augustus
Dominique Verschueren 1 jaar geleden geplaatst
1. Gebruik jij thuis een planning?

Nee, bij ons is het vrij voorspelbaar omdat het bijna altijd hetzelfde is: ik doe de kinderen weg, en de grootouders halen ze van school waar ik ze dan thuis kom ophalen. (De jongste haal ik zelf op in de crèche).

2. Welke vorm van planning gebruik je momenteel? Ben je tevreden of zijn er nog verbeterpunten?


Ik doe zoveel mogelijk 's avonds: boekentassen maken, kleren klaarleggen, tafel zetten,...


Mijn zoontje gaat nu naar een nieuwe school (verhuisd) waardoor ook mijn uren wat aangepast zijn, zal dus even zoeken zijn, verbeterpunten zullen er dus zeker nog zijn.

3. Is de planning voor de kinderen duidelijk?

Ja doordat het telkens hetzelfde is.

4. Is er nog iets anders dat je kwijt wil aan de mede-challengers? yes we can :)
Annick Gunst 1 jaar geleden geplaatst
Hoi,

Ook hier wordt er natuurlijk wel een en ander gepland om zo de rush en stress gevoelens te milderen!


Elk jaar krijgen wij van mijn schoonouders een handige "plankalender" met leuke grote foto's van het voorbije jaar en een ruime mogelijkheid tot het opschrijven van activiteiten. De activiteiten voor mijn partner en mij fluo ik geel, die van de zoon oranje en die van de dochter roze. De kalender hangt op een goed zichtbare plek in onze keuken. (zie foto)

Voor de rest hebben wij ook een vast ochtendritueel dat mijn 11 en 13 jarige ondertussen wel kennen.


Opstaan op een vast uur, wij wekken hen meestal :-)


Eerst aankleden (kledij de avond voordien klaarleggen).


Dan samen ontbijten (tafel al de dag op voorhand gedekt volgens een beurtrolschema-tje).


Dan tanden poetsen.


Dan laatste check boekentas (avond voordien boekentas al maximaal klaar, in de ochtend nog drankje, koekje, fruit toevoegen)


en als er dan nog tijd rest dan mogen ze chillen (= gsm, ipad :-)) .


Dochterlief gaat nu met fiets naar het middelbaar en zorgt voor eigen timing wat goed gaat, ze is vanuit de genen erg planmatig ingesteld dus daar is er weinig nood aan sturing.


Zoonlief geef ik een goede 5min voor vertrek een seintje dat we gaan vertrekken zodat er nog tijd is voor schoenen aandoen, eventueel nog een wc-stopje. En dan zijn we op weg. Door het feit dat ik glijdende uren heb op het werk is het sowieso niet nodig om heel strikt te plannen en we wonen ook niet zo ver van de school in een filevrije omgeving. Lucky me!
Griet Severeyns 1 jaar geleden geplaatst
Dag iedereen,

Wij werken ook niet echt met een planning. Voorlopig zit de agenda van onze zonen van 5 en 3 jaar oud, nog niet te vol.


Samen met mijn man leg ik onze agenda's wél naast elkaar. Wekelijks moeten we die wel op elkaar afstemmen om te kijken wie de kinderen wegbrengt, kan gaan halen, enz.


Als we merken dat bepaalde activiteiten voor de kinderen ervoor zorgen dat ze het moeilijk vinden te weten wanneer het eindelijk zal plaatsvinden, duiden we het aan op de kalender aan de ijskast. Bijvoorbeeld: een verjaardagsfeestje duiden we aan met een taart op de kalender.

Dus voorlopig lukt het nog wel. :-)
Benedetto Cimino 1 jaar geleden geplaatst
Wij hebben niet echt een planning, Ik en mijn vrouw zijn helemaal tegengesteld. Mijn vrouw is een ochtendmens en ik een avondmens. Mijn vrouw maakt vanaf 7 u iedereen wakker en maakt de boterhammetjes van de kinderen. De kids hebben boven elk een kastje waar hun kleren zitten en zelfs de kleinste van 4 jaar kleedt haar eigen aan.


Tijdens het ontbijt helpt ook iedereen met het klaarzetten en wegzetten.


Ik vertrek iets later naar werk en zet de kinderen aan school af.


We hebben wel een gezamelijke kalender op de smartphone en daar worden alle afspraken genoteerd (basketball, dansen, verjaardagsfeestjes, .... )


En s avonds doe ik meer en ga meestal veel later slapen en ruim op of strijk


De kinderen worden in alles betrokken (koken, helpen, opruimen, ... ) en we merken dat het zijn vruchten begint af te werpen.


sorry voor de late reply was het helemaal uit het oog verloren
Jessica Elsen 1 jaar geleden geplaatst
Dank je wel voor de tips.


In ons gezin is structuur en voorspelbaarheid van zeer groot belang.


Maar zelf ben ik nogal chaotisch van aard.


Deze tips hebben me zeer goed op weg geholpen om een degelijke planning te voorzien.
Helga Sluyts 1 jaar geleden geplaatst
Hallo,

Heel interessante dingen al gezien hier, wauw! Leuk, ik leer hier nieuwe dingen :-)

Tijdens mijn dochter haar kleuterperiode heb ik ook gebruik gemaakt van pictogrammen.

Ik heb een planning via mijn schoolagenda. vb. wanneer wie onze dochter naar de grootouders brengt 's morgens, wat we gaan eten,...(zondag proberen we een kleine familieraad te houden, voor het begin van de week)

Verder zetten we 's avonds veel klaar vb. de tafel, de kledij voor de volgende dag, de ingrediënten om vb. 's morgens pannenkoeken te bakken en het materiaal (pannen, klopper,...)

Ik ben redelijk chaotisch van mezelf en zoek voortdurend dingen om het handiger te maken.


Daarom staat op het TO DO lijstje een krijtbord/magneetbord schilderen in de keuken.


De planning was tegen september, maar... het is nog niet in orde.

Er zit ondertussen een zekere routine in, waardoor onze dochter weet hoe het ochtendritueel in elkaar zit, maar ze is even chaotisch, dus soms zitten we in de auto en vraag ik: 'heb je je tanden gepoetst?" Meestal is het ja, en soms een nee. Dat kan gebeuren :-)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 29 August 2016 om 08:09
Aantal lezers 125
Aantal reacties 34