Delphine, 43 jaar, moeder van Noah (hoogsensitief), 13 jaar

Laatste reactie 08/02/2017 17:24 door Delphine
· Markeren als ongelezen
Delphine Vermeersch 1 jaar geleden geplaatst
Onze zoon worstelt al jaren met een eetprobleem. Hij weet enkel welbepaalde dingen, bv. die zachte broodjes van die winkel of die préparé van die winkel, en weigert ook categoriek andere dingen te eten die hem worden voorgezet. Dit gaat ook in perioden, dan eet hij niets anders (bv. nu al 2 schooljaren broodjes met paté als lunch) tot hij deze beu is en dit dan absoluut niet meer wil eten. Hij eet geen brood, sandwiches, ... eet enkel kip en steak... en frietjes, die zou hij elke dag eten. Zijn voedingspatroon is al jaren niet ok, met als resultaat ook overgewicht alhoewel dat zich bijstelt omdat hij momenteel enorm aan het groeien is en ook sport.

We hebben jaren strijd gevoerd aan tafel, hebben dan de strijd opgegeven en rennen nu rond naar verschillende winkels om "zijn" eten te halen. Als hij iets niet wil eten, is hij met geen stokken ertoe te bewegen; zo was hij op bosklassen vorig jaar 6 kg vermagerd door 4 dagen niet te eten. De klasleraar begon zich zorgen te maken toen hij de 4e dag daverde van de honger... maar toch niet eten... Om maar te zeggen dat wij hierop geen vat krijgen.

Herkent iemand dit en heeft iemand tips?
reactie op @delphinevermeersch:
Christine Paulussen @delphinevermeersch, misschien is deze website iets voor jullie? Kenniscentrum voor
eet- en gewichtsproblemen: http://www.eetexpert.be/bezoekers/vraagenantwoord
1 jaar geleden

Beantwoorden

Delphine Vermeersch Bedankt voor de tip! Op het eerste gezicht vind je rond voedselneofobie enkel tips voor het probleem bij jongere kinderen. Ik denk dat ik eens te rade zal gaan bij een (gespecialiseerde) diëtiste.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
An Peeters 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Delphine, heb je al eens een dokter ofzo geraadpleegd?
Christine Paulussen 1 jaar geleden geplaatst
Delphine, hoe oud is je zoon? Want misschien kan je met hem wel werken aan een soort van beloningssyteem? Maken jullie 'r vaak ruzie rond ?
MODERATOR ZITDAZO - 1 jaar geleden geplaatst
Welkom op de community, Delphine!
Delphine Vermeersch 1 jaar geleden geplaatst
Eerst en vooral moet ik zeggen dat wij Noah pas recent hebben laten onderzoeken door een team psychiater en psychologen, nadat het CLB dacht aan ASS na een rampjaar in het 1e middelbaar. ASS werd nu uitgesloten, maar hij is wel hoogsensitief dus en heeft een ernstige leerstoornis.

We zijn jaren bij een psycholoog geweest omwille van zijn angsten, dus daar is zeer hard rond gewerkt geweest, maar dat eetprobleem bleef altijd maar op de achtergrond hangen omdat dit niet prioritair leek om aan te pakken. Men heeft ons zo vaak gezegd dat het ging uitgroeien met ouder te worden...

Jaren geleden toen hij kleiner was maakten we er elke maaltijd ruzie over waardoor het de maaltijden echt geen plezante momenten meer waren. Om de rust enigszins terug te brengen, zijn wij er een stuk in gaan meegaan, waardoor er vaak/meestal voor Noah een andere maaltijd wordt gemaakt gezien hij enkel kip/puree, steak en préparé met frietjes wil eten.

Beloningssysteem hebben we geprobeerd, werkt niet, ... Alles wat we probeerden zorgde alleen maar voor veel spanning en stress voor het ganse gezin...

De psychologe die hem recent ondervroeg rond de ASS, gaf als tip om een diëtiste te laten samenwerken met een psychologe. De psychiater gaf op de uiteindelijke diagnosebespreking - in tegenstelling dus tot het advies van zijn eigen team - uiteindelijk enkel nog aan er best geen strijd rond te voeren...

Maar ondertussen zitten we vast in een patroon en is hij al 13... en zal hij het hiermee ook moeilijker gaan krijgen. Eens iets mee gaan eten met vrienden, ... zal hij uit de weg gaan want hij eet niets...

Alle tips zijn welkom...
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 January 2017 om 13:18
Aantal lezers 20
Aantal reacties 7