DAG 4 VAN DE CHALLENGE // donderdag 1 september

Laatste reactie 02/09/2016 21:17 door Helga
· Markeren als ongelezen
MODERATOR ZITDAZO - 1 jaar geleden geplaatst
Het is zover! 1 september: een nieuw schooljaar. Spannend voor ouders en kinderen.

Challenge 4: beantwoord volgende vragen in dit topic…

Hoe is deze ochtend verlopen?

Keken de kinderen uit naar het moment dat ze aan de schoolpoort zouden staan?

Hoe gaan jullie naar school (met de auto, fiets, te voet of gaan de kinderen eerst naar de voorbewaking)?

Wat was je eigen gemoedstoestand als ouder vanochtend?

Is er nog iets anders dat je kwijt wil aan de mede-challengers?
Janina Raes 1 jaar geleden geplaatst
Deze morgen ging ik de meisjes wakker maken. Ons jongste sprong direct uit bed, maar de oudste was precies nog moe. Ze wou absoluut niet opstaan, maar met wat aandringen, lukte het toch.


Honger hadden ze niet, beetje zenuwachtig denk ik. Door hun enthousiasme waren ze om half 8 al klaar, ook al gaat de school pas om 8 uur open.


Rond kwart voor 8 mochten ze eindelijk hun boekentas nemen en wandelden we naar school, is maar kwartiertje, maar stonden er al in amper 10 minuten. Ik kon hen bijna niet bijhouden.


Ze waren super blij toen ze hun vriendjes en vriendinnetjes terug zagen.

Ikzelf was redelijk rustig deze morgen, al ben ik normaal een stresskip. Had het wel beetje moeilijk toen ik zelf de school verliet.


Ga blij zijn als ik hen ophaal en hun enthousiaste verhalen mag horen.
MODERATOR Nessie De Zitter 1 jaar geleden geplaatst
Deze morgen niet echt een verschil met anders, vrij sereen verlopen, nog eens overlopen wat in de boekentasjes zat, wie kwam ophalen ...


Deze nacht was wel wat bewogen, aangezien gisteren traantjes vloeiden toen het besef kwam dat de vertrouwde vriendinnetjes niet aan de schoolpport zouden zijn..

Mijn jongste en middelgrote dochter zijn immers van een zeer traditionele katholieke school overgegaan naar een kleinschalige Freinetschool van het GO.


Onze jongste is terechtgekomen in het eerste kleuterklasje van de classe unique ' , Onze middelgrootste in het eerste leerjaar van de eerste graad .

Bij ons startte de eerste schooldag zelf een beetje 'anders'.


Ontbijt voor iedereen op de speelplaats, kinderen die hun rugzakje eerst aan het haakje gaan hangen, hun dag spelend starten in de tuin van school, ouders die mee in de klas mogen en afscheid nemen... Helemaal anders dan voordien, toen we achter de schoolpoort moesten blijven en amper zicht hadden op wat er daarna gebeurde.


Het was wel heel erg wennen voor ons, een beetje ons plaatsje zoeken in de chaos (hoewel die eens je geintigreerd bent, 'normaal' word). Iedereen die ik aansprak (want dat moet je hier echt wel zelf doen, er wordt niet aan betutteling gedaan) was onmiddellijk super warm en open.

Echt naar school uitkijken deden ze niet, voor hen is het echt het verlaten van een vertrouwde omgeving en de vriendinnen die ze heel frequent ook buiten school hebben gezien. Het onbekende maakte hier wel wat schrikgevoelentjes los. Ook de zalige vakantie waarbij we quasi 6 weken samen hebben doorgebracht en fijne dingen deden, was een reden om niet mega uit te kijken naar school.

We zijn met de auto gegaan, zouden we ook gedaan hebben met een school dichterbij de allereerste dag.. Maar het plan is om eens de kids gesetteld zijn in de nieuwe school, te proberen ernaar toe te fietsen.


Mijn gemoedstoestand was een mengeling van nieuwsgierigheid, zenuwen en beetje angstig voor de reactie van de kindjes op de nieuwe school. Ook voor mij is het een verandering en alles opnieuw opbouwen...Met mijn jongste heb ik echt kunnen ontspannen en ontdekken, de middelgrootste was niet van het been van de papa te slaan, die zelf ook enorm onwennig rondliep.


En toch blij met de reacties van de 'juffen' (eigenlijk noemt niemand hier juf, meester of directrice, iedereen wordt gewoon bij de voornaam genoemd) die lief waren en belangstelling hadden.
Oum Nisrine 1 jaar geleden geplaatst
Hier verliep de ochtend vrij vlot, en iedereen was enthousiast om vriendjes terug te zien.


Alleen voor de jongste was het spannend, want het is de allereerste schooldag, en eenmaal hij doorhad dat ik weg moest, kwamen de traantjes... Het blijft voor mij toch altijd een moeilijk moment en dan wens ik dat ik een vliegje kon zijn :-) maar goed, de oudste 2 zijn er ook doorgeraakt, dus bij de jongste zal dat ook wel ok komen.

Wij gaan met de wagen naar school, want meteen daarna rijd ik door naar mijn werk.


In principe blijven de kinderen in de voor- en naschoolsopvangen, maar gelukkig kon ik vandaag en morgen wat latern beginnen, zodat ze niet meteen zo'n lange dagen moeten maken.

De school heeft er wel voor gezorgd dat het meteen een leuk moment was bij het betreden van de school (thema luchthaven, alle leerkrachten verkleed als stewards/stewardessen, moesten eerst door een "metaaldetector" en muziek op de speelplaats).

Maar ik moet toegeven dat ik énorm uitkijk naar deze avond...
Griet Severeyns 1 jaar geleden geplaatst
Alles goed verlopen. Hoewel ik Gijs even kwijt was op de speelplaats (ik was binnen en hij buiten en vond hem niet meteen terug). Ik zag hem uiteindelijk in een hoekje staan huilen. Hij dacht dat ik al weg was. Toch niet zonder knuffel en kuhus! Gelukkig maar dus! Na alle knuffels en kussen kon ik naar het werk vertrekken. Het ouderkomitee stond klaar voor de 1-september koffie: een bakje troost voor de ouders die het moeilijk hebben, of een goeie beker koffie om de dag te starten en te toosten op een nieuw schooljaar! Heerlijk!

Toen ik ze van de opvang ging halen, riep Gijs: 'Ik wil op school blijven!' Oké, dus de eerste dag was goed geweest. Joost was nog druk aan het puzzelen maar was blij naar huis te kunnen.

Ik keek eerlijk gezegd uit naar de briefjes in hun boekentassen. Al gauw bleek ik nood te hebben aan een schema en samen met de jongens ging ik aan de slag. Hopelijk leer ik het vlug van buiten ;-)
Ann Leffelaer 1 jaar geleden geplaatst
1.Hoe is deze ochtend verlopen?

De ochtend zo rustig mogelijk gehouden. Eerst was even niet duidelijk dat Siebe naar school moest ... hij ging vrolijk aan de slag met zijn speelgoed en had alle tijd om zich klaar te maken.


Na enige toelichting vlot aan de slag gegaan en sereen vertrokken richting schoolpoort.

2.Keken de kinderen uit naar het moment dat ze aan de schoolpoort zouden staan?

Niet echt, wij hebben graag vakantie ...

3.Hoe gaan jullie naar school (met de auto, fiets, te voet of gaan de kinderen eerst naar de voorbewaking)?

Siebe ging te voet naar school en moet niet eerst naar de voorbewaking.

4. Wat was je eigen gemoedstoestand als ouder vanochtend?

Stress ... uitkijkend naar einde van de schooldag om te horen hoe het ging.
Ils Claes 1 jaar geleden geplaatst
Weer een dagje te laat... het valt wel op dat het nu drukker is om deze dingen gedaan te krijgen! :) Maar ik antwoord nog met plezier!


1 & 2:


Fien heeft de laatste weken van de vakantie volgehouden dat ze niet terug naar school wilde en enkel vakantie wou... Gelukkig heeft de terugkomdag van maandag dit helemaal omgekeerd en ze wou zelfs niet mee naar huis! :)


1 september was wel wat spannend denk ik, 's avonds in slaap geraken heeft veel langer geduurd en ook 's nachts was ze een paar keer onrustig wakker geworden. Allee wakker, ze is dan snel getroost met een bekertje water of nog eens onderstoppen en slaapt dan verder.


De wekker stond voor mij om 7.10u maar ik was er al uit toen! Wakkeer geworden van zusje Roza naast mij en mijn eigen zenuwen hebben me uit bed gejaagd!


Ik heb me rustig klaargemaakt, heb beneden alles klaargezet en samen met papa Fien wakker gemaakt om half 8, die direct wist dat ze naar de Kikkerklas mocht.


Aankleden en wassen ging zo vlot dat we verbaasd waren, dit was vorig schooljaar een hekelpunt... Samen op ons gemak aan de ontbijttafel en met z'n allen richting de school, inclusief een heel enthousiaste kleuter! Zo fijn!

We proberen zo vaak mogelijk met de fiets te gaan, Fien en Roza zitten samen in onze bakfiets of Roza slaapt in de draagdoek. Tenzij het slecht weer is of ik moet nog ergens met de auto zijn, dan rijden we met de auto. 's Avonds hetzelfde, Fien is altijd heel blij als we met de fiets zijn! Papa was ook mee speciaal voor de eerste schooldag, dat maakt het nog leuker natuurlijk!

En mijn eigen gemoedstoestand... Ik was zenuwachtig, voelde een positieve spanning. Ik ben zelf altijd graag naar school geweest en herkende het blij gevoel om terug te starten :) Fijn om dit bij Fien te zien en ik hoop dat ze zo gemotiveerd blijft! Op de speelplaats voelde ik naast spanning ook ontroering... Zo'n dingen doet me iets als mama, ik sta gegarandeerd met tranen in mijn ogen tijdens de eerste of laatste schooldag, het schoolfeest, een voorstelling van de klas...


Ach ja, it's OK to cry!
Hannelore Voorspoels 1 jaar geleden geplaatst
Flor van 3 ontmoette de juf in de klas op zondag 28/08. De peutertjes mochten dan al eens terug kennis maken.


Maar verder kon hij nog niet inschatten wat 'einde vakantie' betekende. Hij is op 1 september gewoon mee gegaan in de stroom. Hij vond het allemaal prima.


Annemarie van 9 keek uit naar school. Ze vond de vakantie leuk, maar ze popelde om aan de 4e klas te beginnen.


Mijn man en ik hadden vakantie dus (!) de ochtend is erg gezellig verlopen. Gestructureerd plan voor ma en pa om het ochtendritueel vlot te laten verlopen. Met twee gaat dat prima. Iedereen goed gezind! We hebben het erg bewust meegemaakt - in de wetenschap dat dit niet élke ochtend zal lukken, maar dat hebben we alweer gehad en héél goed gedaan. :-)


Als we allebei ergens moeten zijn en een strak schema willen aanhouden, zorgt onze gejaagdheid wel garantie voor weerstand bij de kinderen.


Dus hoe groter de innerlijke en uiterlijke rust bij ma en pa, hoe vlotter dat het stroomt.

Als we kunnen (de brenger moet bv. niet meteen doorrijden naar het werk) rijden we met de fiets. Anders is het met de wagen.


Op 1 en 2 september zijn de kinderen met de fiets gegaan. 1/09 met mama én papa en dat vonden ze heerlijk.

De kinderen worden 's ochtends rond 08u15 afgezet en dan kunnen ze nog even spelen. De grootste op de speelplaats, de kleinste in de klas.
Helga Sluyts 1 jaar geleden geplaatst
Hoe is deze ochtend verlopen?


Ontspannen. Mijn dochter was rustig, ik had ook pannenkoeken gemaakt 's morgens (al deed het pijn om vroeg op te staan :-)

Keken de kinderen uit naar het moment dat ze aan de schoolpoort zouden staan?


ja

Hoe gaan jullie naar school (met de auto, fiets, te voet of gaan de kinderen eerst naar de voorbewaking)?


Ik rijd eerst met de auto tot aan het huis van de grootouders en van daar nemen we de fiets, omdat dit slechts 2 km van de school is.

Wat was je eigen gemoedstoestand als ouder vanochtend?


Ik was rustig, had een dagje thuis.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 01 September 2016 om 07:48
Aantal lezers 31
Aantal reacties 9