DAG 3 VAN DE CHALLENGE // woensdag 31 augustus

Laatste reactie 02/09/2016 21:14 door Helga
· Markeren als ongelezen
MODERATOR ZITDAZO - 1 jaar geleden geplaatst
Een gezonde geest in een gezond lichaam. Graag naar school gaan begint bij goed slapen, voldoende bewegen en gezond eten.

Challenge 3: beantwoord volgende vragen in dit topic…

Hoe laat gaat jouw zoon of dochter slapen tijdens schooldagen? Wat is de leeftijd van je kind? Verloopt het slapengaan vlot? Hoe laat is je kind ’s ochtends wakker?

Besteden jullie thuis aandacht aan een gezonde maaltijd? Lukt dit? Hoe pak je dit aan? Benieuwd!

Als je kind thuis komt van school, is er dan nog tijd voor beweging? Hoe maak je dit waar?

Is er nog iets anders dat je kwijt wil aan de mede-challengers?

Enne… psst… succes morgen!
Jessica Elsen 1 jaar geleden geplaatst
Slapen,


8 jaar, gaat op niet-voetbaldagen slapen om 20u00 de overige 20u45. Moet er smorgens uit om 7u.


Soms moet ik hem wakker maken maar meestal niet.

4jaar, slapen om 19u15. En is s'morgens steeds op dat uur wakker.

2jaar, slapen om 18u45. Gaat smiddags ook nog voor een dutje van 2u.

Voeding, we koken elke dag vers. Maar de gewone normale keuken. Kinderen moeten van alles iets proeven als ze een koekje na het eten willen.

Hier eten we elke maandag BOEMkool... als je zeer stil bent hoor je ze tikken dus eet je BOEMkool maar snel op want anders BOEM!!!!!!! 3× vragen wat hier de lievelingsgroenten zijn.


Bij de oudste die nogal in zijne voetbal opgaat helpt het gewoonlijk om even te zeggen dat alle sporters gezond eten... maar hij heeft heel weinig aansporing nodig.


Als ze hun groentjes flink opeten krijgen ze een koekje na het eten.

Beweging, mijn moeder ging vroeger elke avond met een van ons een korte wandeling maken. Zo sloeg ze 2 vliegen in één klap.


Én 1op1 aandacht én beweging.


Dit wil ik graag ook doen met mijn kinderen.

Groetjes en veel succes/plezier morgen
MODERATOR Nessie De Zitter 1 jaar geleden geplaatst
SLAPEN - s'AVONDS


De oudste 2 van bijna 7 en bijna 6 gaan naar bed op schooldagen rond 7 pm, in de praktijk komt dit er op neer dat ze na vast slaapritueel (toilet-wassen-pyama-tandenpoetsen-verhaaltje op het grote bed-knuffels en zoenen) effectief in slaap vallen rond 7.15-7.30 pm.


De jongste van 3 is zodanig bekaf dat ze dikwijls tegen 18u-18u30 ten laatste vast slaapt. Bij haar schiet het slaapritueeltje er dikwijls bij in. Behalve op woensdag, dan heb ik s namiddags vrijaf en kan ze een middagdutje doen en bijslapen. Die avond gaat ze dan ook samen met de andere 2 naar bed.

SLAPEN 's MORGENS


Al onze meiden zijn standaard wakker rond 6u30. De oudste durft soms nog wel eens een extra half uurtje blijven liggen.

ETEN


Omdat in deze regio warm middageten in de lagere school/kleuterschool onbestaande is, koken wij dus elke avond. Dat is dikwijls heel erg racen tegen de klok, onze jongste van 3 houdt de oogjes amper open. Idealiter eten we dus om 17u30. Voor 2 ouders met een drukke veeleisende carrière, geen sinecure, I tell you. Gelukkig kunnen we wat glijden met werktijden en wordt de laptop hier dus na bedtijd van de kinderen nog dikwijls opengeklapt.


WIj werken dus veel met dieprvriesgroenten, gekocht of zelf schoongemaakt en ingevroren. Wat bij ons werkt is de groentjes verwerken in puree of goed pletten tussen de patatjes, pasta en wat vloeibaar houden met wat melk erbij. Champignons mixen wij zelfs tot een sausje, altijd lekker bij macaroni en hesp als het vlug moet gaan.


In afwachting van het eten, is soep een grote zoethouder. Ze zijn er verzot op en het is super gezond. 2 vligen in 1 klap ! We maken een grote pot en vriezen die dan in kleine porties in..


Woensdag maken wij samen zelfgemaakte pizza (dat is ook mijn namiddagje met de girls) . Vinden ze geweldig om mee te doen!

Nieuw voedsel introduceren is vooral marketing: dan is het sneeuwsaus van Olaf, of prinsessengroenten. De middelste is heel erg moeilijk (ook hooggevoelig qua nieuwe smaken, geuren en gevoel in haar mondje) om nieuwe dingen te proberen, dus daar proberen we nu al een tijdje de truc met de 'koninklijke proever' uit. Zij moet dan voorproeven voor ons en zeggen hoe lekker het is. Alvast een mijlpaal vooruit, want vroeger neep ze gewoon haar neusje dicht en trok een 'bweikes'-gezicht kilometers op voorhand.

Brood bakken we ook zelf btw. Op dat vlak zijn ze enorm verwend, want ze zijn hier gewoon aan superverse boterhammetjes dikwijls recht uit de oven :D

Bij ons geen zoete dessertjes of koekjes als beloning als ze goed gesmuld hebben, wel een smeerkaasje. Wij staan ook niet op een volledig leeg bordje, we proberen ruimte te laten om zelf aan te voelen wanneer de honger gestild is. Als we vinden dat ze echt weinig binnen hebben (en bv. van s middags een te volle brooddoos mee terug kregen), dan laten we hen zelf kiezen hoeveel scheppen ze nog kunnen bij-eten... Dikwijls is een 'ben je zeker dat je maar zoveel stoeltjes meer open hebt ?' Voldoende om hen hierin verantwoord te laten oordelen.

BEWEGING

Het beste is als ze nog even kunnen buiten ravotten in de tuin, op de schommel, wat rondfietsen..


In de winter lukt dat echter minder goed. De naschoolse activiteiten zijn vooral in het weekend gepland: zwemmer en vanaf dit schooljaar scouts voor de oudste 2.

Ik merk wel dat nog wat bewegen , hun hoofdje volledig kan leegmaken. Dus ik denk dat ik maar es een 'gekke billenwiegen'sessie ga inlassen bij thuiskomst :D
Elena Kevelaers-van Wagensveld 1 jaar geleden geplaatst
1) Hoe laat gaat jouw zoon of dochter slapen tijdens schooldagen? Wat is de leeftijd van je kind? Verloopt het slapengaan vlot? Hoe laat is je kind ’s ochtends wakker?

- Onze kinderen zijn (bijna) 7 en 5 jaar, beginnen met ze naar bed te doen rond 7 uur, het is dus de bedoeling dat ze rond half 8 effectief in bed liggen :-) Meestal gaat dit best vlot, hoewel ze soms ook wel eens durven treuzelen... nog een kusje, mijn knuffel is kwijt, ik hoor een auto buiten enz enz.. hahaha


's Morgens zet ik mijn eigen wekker om 7.00 uur. Ik zet dan de tafel klaar en ondertussen komen de kinderen dan ook aan tafel. Ze worden dus vanzelf wakker, dit is altijd rond 7.15 uur.

2) Besteden jullie thuis aandacht aan een gezonde maaltijd? Lukt dit? Hoe pak je dit aan? Benieuwd!

- Wij hebben het geluk dat onze kinderen beide goede eters zijn. Ze eten eigenlijk alles even makkelijk. Dus groentes, vlees, aardappelen, vis .... alles! Dus dat is gemakkelijk! Wij eten iedere avond aan de keukentafel met het gezin. Meestal is het gewoon aardappelen, groente en vlees, maar een frietje of pizza mag natuurlijk ook een keer. Buiten de maaltijd om krijgen ze 's middags uit school nog een lekker stuk fruit en op school een koek. Willen ze dan nog snoepen, eten ze hier graag snacktomaatjes, mini paprika's, komkommer enz.

3) Als je kind thuis komt van school, is er dan nog tijd voor beweging? Hoe maak je dit waar?

- We proberen om ze veel mogelijk met de fiets naar school te gaan. Hoewel ik wel eerlijk moet bekennen dat de auto toch wel vaker wordt gebruikt dan eigenlijk zou moeten. Dus dat is gelijk weer een goed voornemen voor dit schooljaar: vaker met de fiets!


De regel hier is dat als het mooi weer is ze na schooltijd lekker buiten gaan spelen in de tuin (ook in de vakanties en weekenden is dit de bedoeling). Onze oudste gaat op zondag ook nog naar de Chiro, waar ze de nodige beweging heeft natuurlijk!
Dominique Verschueren 1 jaar geleden geplaatst
Interessant onderwerp!

Mijn zoon van 4,5 en mijn dochtertje van 1,5 gaan meestal ongeveer gelijk slapen. Als het school is, zou ik ze het liefst om 19u in hun bed leggen, maar helaas haal ik dat zelden. Ik maak me al geen illusie meer dat het nu misschien wel gaat lukken... Het is dus eerder 19u30, soms zelfs nog iets later als ze in bad moeten ofzo. Mijn dochter wordt wel meestal vanzelf wakker, mijn zoon alles behalve.

Gelukkig haalt mijn mama meestal mijn zoon van school, hij moet zelden in de opvang. Bij mijn mama kan hij (meestal met zijn neef) nog spelen en eten ze al soep of een koek of stuk fruit ofzo.

Op school mogen ze alleen water of melk meedoen (dus geen frisdrank), ik probeer regelmatig fruit mee te geven of een droge koek. Ik twijfel nog of ik mijn zoon warm op school zou laten eten, voordeel is dat hij dan niet zo laat thuis warm moet eten, nadeel is dat hij waarschijnlijk niet alles mag en ik geen idee heb wat hij opeet... Dochter eet warm in de crèche.

Hier is het dus gezond met mate.

Laten jullie je kinderen warm op school eten?
Janina Raes 1 jaar geleden geplaatst
Onze meisjes van 5 & 7 jaar gaan rond half 8 's avonds naar bed. Jammer genoeg lukt het meestal niet goed om vlug te slapen, na verschillende keren terug te gaan en uiteindelijk boos te worden, vallen ze meestal na 1 à anderhalf uur in slaap.

Om kwart voor 7 ga ik hen wakker maken, want door het laat in slaap vallen meestal moeilijk verloopt. Er hangt zelden een aangename sfeer op dat moment.


Gelukkig gaat dat meestal over tijdens ontbijt.

Eten warm op school, en voor de andere dagen koken we meestal vers, maar niets speciaals.

Sporten doen ze na school op woensdag namiddag dansen, vrijdag avond ballet en zaterdag voormiddag terug dansen. Andere avonden spelen ze graag op trampoline bij droog weer of binnen op kinderliedjes dansen. Al landen ze dan meestal vrij vlug voor tv
Ann Leffelaer 1 jaar geleden geplaatst
1. Hoe laat gaat jouw zoon of dochter slapen tijdens schooldagen? Wat is de leeftijd van je kind? Verloopt het slapengaan vlot? Hoe laat is je kind ’s ochtends wakker?

Om 21u gaan slapen. Om 7u15 opstaan. Ligt meestal nog wat wakker, kan moeilijk de slaap vatten. Is 's ochtends niet uit zichzelf wakker.


De twee oudste bepalen zelf uur van slapengaan en opstaan.


Geen vqn de gezinsleden zijn ochtendmensen ... dus veel woorden vallen er 's ochtends niet.

2. Besteden jullie thuis aandacht aan een gezonde maaltijd? Lukt dit? Hoe pak je dit aan? Benieuwd!

Ja er wordt gekookt met verse groenten en zoveel mogelijk variatie. Helaas wordt niet alles gesmaakt.


Ook snelle wokgerechten passeren weleens als ik 's avonds moet werken.

3. Als je kind thuis komt van school, is er dan nog tijd voor beweging? Hoe maak je dit waar?

Siebe doet aan voetbal dus woensdag en vrijdag sportclub en zaterdag match. Ook jeugdbeweging.


Na schooltijd wordt eerst huiswerk gemaakt.

Is er nog iets anders dat je kwijt wil aan de mede-challengers? 

Enne… psst… succes morgen!


Dankjewel! Stress ...
Oum Nisrine 1 jaar geleden geplaatst
Mijn kids gaan om 20u slapen (7,5j, 5j en bijna 3j)


Ik vermoed dat de jongste binnenkort wel vragen zal slapen omdat hij nu geen middagdutjes meer zal doen.

's Morgens staan ze om 6u45 op.

Het slapengaan gaat meestal heel vlot, omdat we ook een vaste structuur aanhouden (toilet, pyjama aan, tandenpoetsen en bed in). Ik verwittig ze ook op voorhand dat het bijna bedtijd is (half uurtje op voorhand, na kwartier nog eens en op 5 minuten nogmaals)

Gezond eten lukt meestal vrij ok, ze krijgen altijd groentjes mee in de lunchbox, maar in het weekend is er ook eens ruimte voor iets "ongezonds"..

Mijn kinderen gaan op woensdag gaan turnen, daarnaast hebben ze nog turnen en zwemmen op school, en gaan we in het weekend ook wel eens gaan fietsen.


Het is niet mogelijk om elke avond actief te gaan bewegen, maar voor beweging zorgen ze meestal zelf wel :-D
Ils Claes 1 jaar geleden geplaatst
Onze dochter van drie gaat rond 19u slapen, afhankelijk van hoe moe ze is.. Vorig jaar gebeurde het wel eens dat ze er voor half 7 in lag, vaak moeten we haar nog wekken om 7.30u zodat we om 8.20u kunnen vertrekken. Sinds de paasvakantie ging Fien hele dagen en sliep nog op woensdag en in het weekend in de namiddag, sinds de laatste schooldag heeft ze zelf beslist dit niet meer te doen. Benieuwd hoe dit nu gaat gaan...


We proberen hier zo weinig mogelijk strijd aan te gaan rond slapen, zo mag ze overdag zelf kiezen of ze rust in bed of op de zetel. We stellen een dutje voor als we zien dat ze moe is maar dit wil ze eigenlijk nooit. Duidelijk de leeftijd van 'ik wil niet slapen en dan doe ik het ook niet!' We hebben afgesproken dat we na haar avondritueel nog mag spelen in haar bed of op de kamer en dat ze in haat kamer blijft. Als ze moe is en wil slapen moet ze dit wel in haar bed doen en dit doet ze heel flink uit zichzelf! Het is wel eens ruzie als we buitengaan en hierin proberen we ook duidelijk te zijn. We gaan tussendoor terug naar haar, geven drinken of liggen er nog even bij, wat ze soms gewoon nog even nodig heeft en dat is voor ons geen probleem. Elke avond houden we wel hetzelfde ritueel aan, ook in weekends en vakantie.

Beweging? Buiten spelen, loopfiets mee naar school... Binnenkort start Fien een Multimove-activiteit in de gemeentelijke sporthal, 45min op woensdagnamiddag. Spannend!

Gezond voeding? We proberen Fien te leren wat tot de gezonde categorie hoort en wat niet, om haar zo op termijn hopelijk zelf gezonde keuzes te laten maken. Dit doen we op een speelse manier, vb. tijdens het eten maken. Frisdrank is voor grote mensen in ons gezin en dat is voor haar okee, ze kent niet anders. Snoep en suikers proberen we te beperken, al is dit niet altijd makkelijk in de context...
Hannelore Voorspoels 1 jaar geleden geplaatst
Vijgen (héél gezond) na Pasen... zit wat achter op schema.

Zoon van 3 gaat slapen om 19u30 tijdens schooldagen. Verhaaltje (of 2) kus en dan licht uit.


Dochter van 9 avondritueel begint om 20u nog een verhaaltje, zelf wat lezen... tegen 20u30 het licht uit.


7u worden ze wakker gemaakt, 7u15 moeten ze verticaal staan ;-) om aan het ochtendritueel te beginnen. We nemen er graag de tijd voor (+/- 45min).


Qua slapengaan zijn we naar de hel gegaan en terug. Maar nu gaat het prima.

Als we ze in het weekend laten uitslapen, slapen ze tot 8u ongeveer. Ze gaan er wel niet veel later in dan tijdens de week. Zal max. een half uur later zijn.


Behalve bij uitstappen of festiviteiten kan dat al eens wat later zijn.

Maaltijden is altijd een huzarenstukje. We vinden het belangrijk gezond te eten dus er is altijd fruit in huis dat vrij te grabbelen is naar believen. Water mogen ze ook met sloten uit de kraan tappen. Daar staat geen limiet op. De rest wordt gevraagd (koek, cracotte, boke, ...). Als ze van school komen en honger hebben wordt er fruit geschild (dat gaat wat vlotter binnen) en in afwachting van het avondeten is er altijd verse soep in huis. Daar mogen ze ook van eten tot ze op is. Als ze dan daarna minder avondeten eten is dat niet erg. Hun vitaminen hebben ze binnen.


We maken ook géén verplichtingen rond bord leeg eten. Buikje vol is vol. Ze moeten wel eens proeven maar daar blijft het bij. Na het eten is er nog yoghurt voor de flinke eters. Voor de pruillippen is er nog fruit als ze honger hebben. Of soep. ;-)


Willen ze geen fruit meer, dan is er morgenvroeg ontbijt. Tussendoor niks anders.


Wij Hello-freshen om de stress voor moe en va wat van de ketel te halen. We kunnen goed koken, maar de inspiratie ontbreekt vaak. Op die manier kunnen we ook meer vegetarisch eten (leuke menu's, kinderen lusten veel - gelukkig maar - of anders is er soep) dan dat we zelf zouden koken.


Wij zijn ook geen menu-planners en dan gericht inkopen doen.

Kinderen zitten vaak tot 17u30 in de opvang en daar wordt er geravot, gespeeld, gefietst, gelopen... thuis spelen ze in de tuin of de oudste gaat een toertje fietsen in de wijk (als het nog licht is). De wintermaanden zijn moeilijker.


We spelen wel vaak verstoppertje binnen in de winter of maken een wandeling met allerlei soorten lichtjes. Dat is fijn.


Hun hobby zorgt ook voor beweging (hiphop en peuterturnen).


Soep is voor ons een sfeer-redder, een gemoed-susser en een slecht-moedergevoel-verminderaar. ;-) Boordevol vitaminen, gevarieerd in smaken, op te fraaien met croutons, slierten, toeters en bellen... Soep van één soort groente leert hen ook de smaak kennen, soms gemixt, soms half gemixt, soms met stukjes, met vlees, met vis of schaaldieren, zonder vlees, slierten, lettertjes, zelfs rijst of couscous kan er in...


Bij de oudste heb ik vroeger geworsteld met heeft ze wel genoeg gegeten? Móet ze nu haar bord leeg eten of niet... Ondertussen wat wijzer geworden.


Choose your battle. Je kan niet rond alles 'ruzie maken'. In bed kan lastig zijn, aankleden, opruimen, eten... genoeg topics om mee te worstelen op één dag. Zeker met kinderen die moe zijn van school (zo'n peuter zijn pijp is uit 's avonds) of je eigen (lege) batterijen.


Het altijd ter beschikking stellen van soep heeft van mijn kinderen geen slechte eters gemaakt. Ze lusten de klassieke Vlaamse kost, maar ook groententaarten, wok (met sojascheuten en al)... dus we blijven gevarieerd aanbieden, maar de verplichting is er af. De sfeer zit goed aan tafel en ze weten... als ik het laat liggen, gaat het weg en krijg ik fruit als alternatief. Soms kiezen ze voor het laatste, soms is het 'ok dan' met lange tanden, maar over het algemeen proeven ze altijd.
Helga Sluyts 1 jaar geleden geplaatst
Hoe laat gaat jouw zoon of dochter slapen tijdens schooldagen? Wat is de leeftijd van je kind? Verloopt het slapengaan vlot? Hoe laat is je kind ’s ochtends wakker?


Onze dochter is 6 en gaat om 20 uur slapen en is rond 6.30 u wakker


Het slapen gaan verloopt wisselend. Soms probeert ze het te rekken, soms lukt het goed.


Meestal is het ritueel: nog even TV zien, tanden poetsen, haar laten lezen in ons bed en dan een kus van mama en papa en slapen gaan

Besteden jullie thuis aandacht aan een gezonde maaltijd? Lukt dit? Hoe pak je dit aan? Benieuwd!


Ja, 's morgen eten we nu vaker speltpannenkoeken, gebakken met kokosolie en ahornsiroop met fruit op de pannenkoeken. Ik probeer de lunchbox voor school heel afwisselend te maken. Maar altijd met een stuk groenten erbij. Of bv. wraps met groenten en kippeblokjes of pasta met groenten,...

Als je kind thuis komt van school, is er dan nog tijd voor beweging? Hoe maak je dit waar?


Ja, de maaltafels leer ik haar buiten aan met stoepkrijt. We maken een hinkelpark van de maaltafels. Ze vraagt ook spontaan om na school buiten te mogen spelen. ( ze heeft een trampoline en schuifaf, schommel en hangringen)

Is er nog iets anders dat je kwijt wil aan de mede-challengers? Ik vind jullie reacties boeiend en leerrijk!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 31 August 2016 om 08:34
Aantal lezers 36
Aantal reacties 11