Co ouderschap - afscheid nemen

Laatste reactie 17/02/2017 20:19 door Femke
· Markeren als ongelezen
Femke Willems 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben een heel erg toegewijde mama van een dochter van 5. We zijn allebei hoogsensitief. Sinds 2 jaar ben ik gescheiden van de papa van mijn dochter. We hebben een co ouderschap regeling. Wat wil zeggen dat ik haar de maandag afzet aan school en de papa er s'avonds om gaat. De week erna dan omgekeerd. Op zich gaat het wel goed (buiten de hysterische buien om kousen die prikken, of broeken die te kort zijn naar haar goesting, een geur die haar stoort,

..) . Wat volgens mij voor haar het ergst is, is telkens opnieuw afscheid nemen. En hier had ik graag jullie mening eens gehoord. Tot vandaag spreken we nooit over "de maandag". Als we dat doen dan begint ze van de zondag al te piekeren met een slechte nacht tot gevolg. Wat mij vooral opvalt is dat ze de maandag helemaal niets meer zegt, geen woord. Geen dag mama, geen zoen, niets... Mss haar manier om zichzelf te beschermen, maar voor een hoogsensitive mama heel wat reden om te twijfelen aan mezelf. Wat denken jullie? Zouden we haar toch beter wat voor bereiden?
Peter Geivaerts 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Femke,

enorm herkenbaar. Wij zaten in identiek dezelfde situatie.

Sinds we zondagavond wisselen is dit probleem opgelost.

Misschien ook bij jullie te overwegen?
Annemie Janssens 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben mama van drie zoontjes (alle drie in meerdere of mindere mate HSPers evenals ik) Sinds de zomer zijn hun papa en ik uit elkaar. De jongens zijn een weekend op twee bij hun papa. We wisselen bewust op maandag: papa brengt hen na zijn weekend en ik haal hen na school op. Dit gaat supervlot. Veel beter dan wanneer hij per uitzondering de jongens op zondag naar huis brengt. Dan zijn het tranen in overvloed. Op school zijn ze afgeleid door hun vriendjes. We hebben afgesproken dat hun papa hen net voor de bel afzet zodat ze niet veel tijd hebben voor afscheid en snel de klas in kunnen. Ik wou hen eigenlijk op zondagavond al thuis hebben maar na 2 keer heb ik beslist dat het beter was voor de jongens om op maandag afgezet te worden op school.

Ik praat elke dag heel uitgebreid door met de jongens de avond voordien aan tafel. Zodat (zeker de jongste van 4) heel goed weet wat hij mag verwachten. Ze weten wie hen wanneer komt halen, of ze in de opvang moeten, wat we na school gaan doen, wat we gaan eten,... Ze hebben daar heel erg behoefte aan merk ik. Heel vaak komt hij me 's ochtends vertellen (of nogeens navragen) hoe zijn dag er gaat uitzien. Ook in de klas doet de juf op mijn vraag dat. En sindsdien gaat het redelijk vlot.

Met mijn twee oudsten praat ik vaak over hun HSP. Ik leg heel vaak uit waarom ze makkelijker huilen dan andere kinderen, waarom ze niet zo vlot omgaan met drukte, waarom alles dubbel zo erg binenkomt als bij andere kinderen en tegenwoordig zoeken we ook samen oplossingen. Heel fijn om te doen met hen en ik zie hen elke keer sterker worden!

Hopelijk vind je een goede oplossing voor je dochtertje!
Femke Willems 1 jaar geleden geplaatst
Bedankt voor jullie reactie en tips! Het doet deugd om te weten dat er nog mama's zijn die dezelfde zorgen hebben.

De wissel van dag veranderen is helaas geen optie. Mijn ex en ik wonen nogal ver uit elkaar en hij ziet het niet zitten om telkens die verplaatsing te maken. (hij woont op 5 min van de school). Mss is erover praten toch een goed idee. Vorige maandag was namelijk echt een ramp. Geen enkele emotie op haar gezichtje... Terwijl ze anders een vat vol emotie is. Hartverscheurend...Haar zo moeten achter laten voor een week is echt niet leuk.
Amanda De Meester 1 jaar geleden geplaatst
Wij wisselen op vrijdag, ook door middel van ophalen aan school. Op die manier heeft mijn zoontje het hele weekend om zich aan te passen. Het is hier een tijdje ook moeilijker gegaan en sindsdien werken we met een eigen kalender. Die neemt hij steeds over en weer mee en daar staan alle wisseldagen voor het hele jaar al op, ook vakanties, verjaardagen en andere belangrijke zaken staan erop. Dit geeft hem houvast, hij kan mee zien wanneer de wissel komt, waar hij is op belangrijke dagen en is voorbereid. Voor hem is zijn kalender heel belangrijk. Soms is dat een gepersonaliseerde met eigen foto's erop, dit jaar eentje van treinen (daar is hij door geobsedeerd).
Papa en ik hebben ook de overeenkomst dat de zoon de andere mag bellen of een berichtje sturen als hij die erg mist. Hij maakt er zelden gebruik van maar dat de optie er is stelt hem al gerust.
MODERATOR ZITDAZO - 1 jaar geleden geplaatst
@amandademeester, heel fijn te lezen dat je ex-partner en jij zo'n goede afspraken kunnen maken, in het belang van je zoon
Femke 04 1 jaar geleden geplaatst
Dag Femke

Ik heb zelf een plus - dochtertje van bijna 5 jaar. Ik ben zelf HSP en mijn ouders zijn gescheiden toen ik 10 jaar was. Hierdoor kan ik mij goed inleven in haar situatie en ik hecht er ook veel belang aan dat ze zich goed voelt bij ons. Vanaf dat zij naar school gaat, heb ik een weekkalender voor haar gemaakt. Onderaan hangt een wasknijper met een foto van haar en op vrijdag ( dit is de wisseldag) hangt een hartje. Dit heb ik vast met pritt - gom zodat dit ook verplaatst kan worden tijdens bv vakantie's wanneer de wisseldag op een andere dag valt. Zo is het voor haar duidelijker hoe lang ze bij papa is en wanneer ze naar haar mama gaat. Ik ben zelf kleuterjuf en heb prenten gebruikt die ze vaak in de kleuterklas gebruiken. Zie bijlage.
Samen met haar papa heb ik ook een zoontje. Hij gaat sinds kort naar school en begint meer en meer vragen te hebben over " wanneer komt zijn zusje terug" en hij mist haar ook vaak. Daarom ben ik voor hem ook een kalender aan het maken.

Ook heb ik een fotoboekje voor haar gemaakt met daarin foto's van haar met papa, haar broertje, mij en haar familie bij papa en ook foto's van mama en haar familie. Hier kijkt ze regelmatig in en ze vertelt er graag over. Soms zijn er ook dagen dat ze er niet in kijkt maar het ligt er voor haar wanneer ze hier nood aan heeft.

Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen helpen met de tips.
Ik wens jullie het allerbeste toe en ik geloof ook dat zo lang je eerlijk bent tegen haar en zij kan blijven praten met jou ook over haar papa( ook al is dit misschien soms pijnlijk) ze zich beter zal voelen in een situatie die niet altijd even gemakkelijk is.

Lieve groetjes,
Femke
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 23 January 2017 om 22:26
Aantal lezers 18
Aantal reacties 7